Her er svaret alle har ventet på: Skal sikre dig stabil elpris

Skrevet af Emil Martesen

14/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det skal sikre danskerne stabile elpriser.

Dagens topnyheder

I en tid, hvor økonomiske udfordringer og inflation unægtelig truer husholdningernes budgetter og får danskerne til at kæmpe med at få enderne til at hænge sammen, bringer en ny nyhed, der for nyligt har set dagens lys, et glimt af håb.

Nu er der nemlig god grund til at ånde lettet op.

Europa står nemlig over for en betydelig ændring i energisektoren med en ny reform, der sigter mod at stabilisere elpriserne og fremme grøn omstilling.

Denne reform, som Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd netop har enedes om, repræsenterer et afgørende skridt i retning af at beskytte forbrugerne mod de svingende elpriser, der har plaget kontinentet, især i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Reformen, som er blevet kaldt 'energisystemets grundlov' af Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs i Danmark og EU for Green Power Denmark, er designet til at gøre elpriserne mindre afhængige af fossile brændsler:

"Jeg er glad for, at de europæiske politikere har lyttet til os i den grønne energibranche og bevaret grundmodellen for det europæiske elmarked, som er en succeshistorie, der gavner den grønne omstilling og forbrugerne", siger han i en udtalelse ifølge Ekstra Bladet.

Dette er især vigtigt, da EU søger at mindske sin afhængighed af russisk gas og styrke sin satsning på fossilfri energi. Teresa Ribera, Spaniens minister for grøn omstilling, udtrykker stor tilfredshed med aftalen, idet den vil hjælpe endnu mere med at sænke udledningen af drivhusgasser.

Et af de centrale elementer i reformen er indførelsen af såkaldte power purchase agreements (PPA'er), som er faste aftaler mellem producenter af grøn strøm og købere. Disse aftaler sikrer en bestemt mængde strøm til en fastsat pris, hvilket kan fremme investeringer i vedvarende energi. Derudover skal stater, når de laver udbud for vedvarende energiprojekter, anvende contracts for difference (CFD'er), som er dobbeltsidede kontrakter, der sætter både en minimum- og maksimumpris.

Selvom reformen ikke vil have en umiddelbar effekt på forbrugernes elregninger, markerer den et vigtigt skridt i retning af en mere stabil og grøn energiforsyning. Som Ole Rydahl Svensson påpeger, vil reformen ikke kun skabe et mere trygt og overskueligt investeringsmiljø for vedvarende energi, men også give forbrugerne en større sikkerhed i en tid med energikrise.