Heunicke melder ud: Disse steder kan åbne den 16. januar

Skrevet af Nicolai Busekist

12/01/2022
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
På et pressemøde onsdag aften bekræftede Magnus Heunicke, at flere restriktioner bliver lempet søndag den 16. januar.

Dagens topnyheder

Onsdag aften har der været afholdt pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

På pressemødet fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at de stejle kurver for både smitte og antal indlagte er begyndt at flade ud. Det var disse kurver, der gjorde, at man besluttede sig for indføre de nuværende restriktioner.

Sundhedsministeren afslørede også, at det er Omikron, der er den klart mest dominerende variant i Danmark. Omikron står nu 96% af alle smittetilfælde. Alligevel fortalte Magnus Heunicke også, at epidemien er under kontrol.

Epidemikommissionen har indstillet til, at en række skoler og kulturinstitutioner kan åbne fra søndag. Der vil være krav om brug af coronapas og mundbind, ligesom der også vil være et forsamlingsloftet flere steder.

Mere konkret vil der blive åbnet for Højskoler, aftenskole, universiteter, siddende udendørs idrætsaktiviteter, akvarier, Tivoli og aktivitetscentre åbner. Det samme gør sig gældende for  biografer, kulturhuse og teatre. Flere steder er der - som sagt - krav om coronapas og mundbind.

Nogle af de nuværende restriktioner vil blive bevaret frem til 31. januar. Når man når til dette tidspunkt, vil man genoverveje, om det er rette tid til at åbne yderligere. Det er primært restriktioner i nattelivet og til koncerter, der vil blive bevaret frem til slutningen af januar.

Ifølge Ritzau har har Folketingets Epidemiudvalg allerede har godkendt alle regeringens indstillinger til coronarestriktioner. Det oplyser udvalgets formand, Kirsten Normann Andersen.

Selvom der bliver åbnet op og lempet for flere restriktioner fra på søndag, er der stadig behov for, at alle husker at passe på de mest sårbare i samfundet. Omikron er nemlig ikke en ufarlig variant, lød det onsdag aften fra Magnus Heunicke.

Derfor understregede han også, at der er tale om en genåbning, der er kontrolleret, så det ikke opstår et yderligere pres på de danske hospitaler.

Sundhedsministeren afslørede også, at der nu vil blive åbnet op for, at man kan få de fjerde stik, hvis er en del af risikogruppen.