Historisk øjeblik: I dag sker det for prins Christian

14/11/2023 11:29

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Henrik R Petersen/Petersen, Henrik R./Ritzau Scanpix
Foto: Henrik R Petersen/Petersen, Henrik R./Ritzau Scanpix
I dag sker det for prins Christian.

Mest læste i dag

I en intet mindre end historisk begivenhed for det danske kongehus, træder Prins Christian ind i en ny fase af sit liv som tronarving.

Efter at have fejret sin 18-års fødselsdag den 15. oktober med en gallamiddag på Christiansborg Slot, står prins Christian over for en betydningsfuld ceremoni, hvor han vil afgive en højtidelig erklæring om at overholde grundloven.

Denne handling, som finder sted i Statsrådssalen på Christiansborg, markerer et vigtigt skridt i hans vej mod at blive rigsforstander.

Det skriver Ekstra Bladet.

Historikeren Lars Hovbakke Sørensen, en anerkendt kongehusekspert og lektor ved Professionshøjskolen Absalon, lægger heller ikke skjul på, at prins Christian allerede har vist både engagement og interesse for sin rolle som tronarving:

"Endnu har vi ikke set ham ved så mange officielle begivenheder. Men når det er sket, har han virket engageret og interesseret", lyder det til Ekstra Bladet.

Og når Prins Christian indsættes som rigsforstander, vil han træde ind i en eksklusiv kreds, der allerede tæller prins Joachim, prinsesse Benedikte og kronprinsesse Mary, mens kronprins Frederik har titlen som regent.

Men det stopper ikke her.

Denne rolle tillader Prins Christian at træde ind i Statsrådet i tilfælde af, at både dronningen og kronprins Frederik er forhindret.

En særlig bemærkelsesværdig detalje ved denne begivenhed er, at det sandsynligvis er første gang i grundlovens historie, at tre generationer i arvefølgen er til stede i Statsrådet på samme tid.

Ved Statsrådet tirsdag vil det nemlig både være dronningen og kronprins Frederik, som overværer, at prins Christian afgiver erklæringen.