En stor og usædvanlig retssag mod en tidligere officer fra Rwandas hær blev tirsdag indledt i Paris i forbindelse med folkedrabet på 800.000 mennesker i det afrikanske land. Retssagen er den første af sin art i Frankrig.
Den tidligere kaptajn Pascal Simbikangwa nægter sig skyldig i de anklager, der er rejst mod ham fra folkedrabet i 1994 i Rwanda, da mellem en halv og en hel million mennesker mistede livet under hutuernes massakrer.
Han ankom til retssagen i en kørestol, efter at han blev invalideret i en bilulykke i 1986.
Den 54-årige Simbikangwa, der står til at få livsvarigt fængsel, blev anholdt i
2008 på den fransk-indiske ø Mayotte, hvor han havde holdt sig skjult i tre år.
- Jeg var kaptajn i Rwandas hær og derefter i efterretningstjenesterne, sagde Simbikangwa ved retsmødets begyndelse.
Han er anklaget for at have opildnet til folkedrabet og for at have organiseret og bidraget til det ved at sørge for våbenforsyninger, instruktioner og opmuntringer til de mænd fra hutu-militser, er dræbte mænd, kvinder og børn, som var tutsier.
Han er anklaget på grundlag af love fra 1996 og 2010, som gør det muligt for franske domstole at tage sager om folkedrab op i blandt andet Rwanda.
Den historiske retssag fulgtes nøje i Frankrig, som blev stærkt kritiseret for ikke at gribe ind og gøre dets indflydelse gældende over for det daværende regime i Rwanda, ligesom Paris senere blev beskyldt for ikke at leve op til dets ansvar i forbindelse med efterfølgende retssager mod de hutuer, som deltog i massakrerne.
- Der skrives historie med denne sag. Vi har altid undret os over, hvorfor det skulle tage 20 år, men bedre sent end aldrig, siger Rwandas justitsminister, Johnston Busingye.
- Vi følger sagen nøje, siger han videre og tilføjer:
- Frankrig har et stort antal mistænkte på dets territorium, som enten bør udleveres til Rwanda eller retsforfølges i Frankrig.
/ritzau/AFP