Hold øje med e-boks: Nu får over 200.000 danskere besked på at møde op

Skrevet af Julie Møller

23/10/2020
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Over 200.000 danskere skal holde øje med deres e-boks.

Mest læste i dag

I fremtiden kan der være en risiko for, at mange danskere kan få problemer ved rejser til bestemte lande, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse fra KL. 

Det gør de, da der er sket en fejl med 208.000 pas, der er udstedt i perioden fra 2014 til 2017. Moderne pas indeholder nemlig såkaldt biometrisk information, som blandt andet omfatter fingeraftryk. En fejl hos en leverandør har dog medført, at der på en lang række nye pas er forkerte biometriske informationer, da der er byttet rundt på venstre og højre fingeraftryk.

Indtil videre har ingen borgere oplevet problemer med at bruge deres pas, og passene er stadig fuldt gyldige. Alligevel forudser Rigspolitiet, at der kan opstå problemer, og derfor skal passene udskiftes. 

”Udskiftningen af pas kommer til at foregå over det næste halve års tid. Er man ramt at fejlen, vil man få direkte besked i sin e-Boks om, at man skal møde op på Borgerservice for at få lavet et nyt pas. Hører man ikke noget, skal man ikke foretage sig noget som helst. Og får man en besked om, at passet skal skiftes, så skal man naturligvis ikke selv betale for regningen,” siger direktør i KL, Christian Harsløf.

208.000 er ramt

Det drejer sig som nævnt om cirka 208.000 pas, der er udstedt i perioden fra 2014 til 2017, hvor fejlen blev fundet og rettet hos leverandøren. 18 kommuner har benyttet sig af den pågældende leverandør, og det er ramte borgere i disse kommuner, der vil modtage besked i e-boks. 

”Det er selvfølgelig drønærgerligt, at fejlen overhovedet er opstået, og det er irriterende for de borgere, som nu skal ned på Borgerservice for at få udskiftet passet. Men vi håber, at det kan gøres så smidigt som muligt. Og står man over for en rejse i den kommende tid, skal man ikke være bange for at tage af sted. Rigspolitiet har forsikret os om, at passet er fuldt gyldigt, og vi kender ikke pt. til lande, der bruger de biometriske fingeraftryk. Men det er naturligvis vigtigt, at vi får rettet op på fejlen, så man ikke i de kommende år risikerer at blive afvist ved indrejse til et andet land,” siger Christian Harsløf.