Skiltet er rundt, ligner et traditionelt fartskilt – men har en grøn kant i stedet for den velkendte røde.
Selvom skiltet endnu ikke er en del af det officielle danske, bliver det diskuteret som en mulig fremtidig tilføjelse i flere EU-lande.
Det skriver Noticiastrabajo.
Ikke et påbud – men en anbefaling
I modsætning til de klassiske fartskilte med rød kant, som angiver en bindende hastighedsgrænse, er det grønkantede skilt kun vejledende.
Det betyder, at skiltet angiver en anbefalet hastighed under visse forhold – for eksempel ved god sigtbarhed, let trafik eller vejens beskaffenhed.
Overskrider man den anbefalede hastighed, får det ikke bødemæssige konsekvenser, medmindre skiltet står sammen med en rødkantet tavle – i så fald er det sidstnævnte, der har juridisk vægt.
Dette følger den generelle prioritering af trafikale regler, hvor påbud og forbud vægter højere end anbefalinger.
En del af fremtidens trafikinfrastruktur?
Skiltet med grøn kant er allerede indført i Frankrig, og det kan meget vel sprede sig til andre EU-lande – herunder Danmark. DGT i Spanien undersøger i øjeblikket en bredere opdatering af hele kataloget for trafikskilte, netop for at følge med den udviklende mobilitet og ny teknologi i trafikken.
Formålet med det nye skilt er at forbedre trafikkens flow, uden at skulle gribe til sanktioner. Ved at foreslå – i stedet for at påbyde – en passende hastighed kan det skabe en mere smidig trafikafvikling, især på motorveje og i overgangszoner.
Om skiltet bliver en fast del af det danske vejbillede, er endnu uvist. Men det er værd for danske bilister at kende dets betydning, hvis de møder det på deres sommerferie i udlandet. Det betyder nemlig: "Det her er en god fart at holde – men du bestemmer selv."