Hver anden vælger kunne ikke drømme om at stemme på EL

Skrevet af admin

09/10/2014

Dagens topnyheder

Når danske vælgere bliver spurgt, hvem de tager meget afstand fra og aldrig vil stemme på, peger den største gruppe på Enhedslisten.

Det viser en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 har foretaget.

Helt præcis peger 46 procent af vælgerne på det yderste venstrefløjsparti, når de bliver spurgt: "Er der et eller flere partier, du ved, at du aldrig vil stemme på?".

Stine Brix, gruppeformand for Enhedslisten, ser det imidlertid ikke som udtryk for afstandtagen, at knap halvdelen af vælgerne peger på hende og hendes partifæller som dem, de aldrig vil stemme på.

- Det er logisk, at de store partier har et større vælgerpotentiale og en større reserve end de små. Det er også afgørende, om man som parti ligger på en fløj eller ej. Ligger man et eller andet sted i midtersuppedasen, skiller man sig heller ikke ud og er dermed et mere naturligt andetvalg, siger hun til Ugebrevet A4.

Knap så afvisende er vælgerne over for Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Dem siger henholdsvis 41 og 40 procent af vælgerne fra overfor.

Mellem 26 og 31 procent af vælgerne afviser på forhånd, at de nogensinde kommer til at stemme på SF, De Radikale, De Konservative og Socialdemokraterne.

Mønstret er, at det er fløjene, som flest vælgere tager afstand fra, påpeger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet. Han er ikke er overrasket over, at netop Enhedslisten frastøder flest.

- Enhedslisten udløser stadig en rygmarvsreaktion hos mange borgerlige, der har dem mistænkt for stadigvæk at være antidemokratiske og have meget vidtgående forslag om økonomisk omfordeling, selv om de på det seneste har arbejdet på at ændre deres principprogram, siger han til Ugebrevet A4.

Stine Brix understreger, at målingen ikke kommer til at moderere hendes holdninger.

- Jeg er ikke i politik for, at alle nødvendigvis skal være enig med mig. Jeg er i politik, fordi jeg har nogle holdninger. Faktisk kunne jeg godt tænke mig flere politikere med klare holdninger, så det blev tydeligere, at der er politiske forskelle i Danmark. Det savner jeg, siger hun.

Undersøgelsen bygger på 1256 repræsentativt udvalgte vælgere og er foretaget fra 12. til 18. september.

/ritzau/