Hvis dit barn forsvinder: Her er politiets bedste råd

Skrevet af Michael Lauritsen

09/05/2014

Dagens topnyheder

Et forældrepar i Askeby på Møn befandt sig fredag middag midt i et mareridt, da deres tre-årige datter pludselig forsvandt fra hjemmet på Hårbøllevej. I 20 minutter ledte forældrene efter den lille pige, og så blev politiet kontaktet.

Men pigen blev imidlertid fundet sovende og i god behold i hjemmet.

Det er ikke ualmindeligt, at forældre går i panik, hvis deres barn pludselig er væk. Derfor ringer de som regel hurtigt til politiet, selvom der ikke er behov for det. Det forklarer vagtchef ved Sydsjællands - og Lolland Falsters Politi, Søren Nielsen, til Dagens.dk.

SE OGSÅ: Forældres værste mareridt: Tre-årig pige forsvandt på Møn

- Det er især, når det handler om helt små børn. Og det er der sådan set ikke noget at sige til. I dette tilfælde var det på Møn, hvor responstiden hos politiet er lidt længere, og så er det faktisk fornuftigt nok at ringe hurtigt. Men i mange tilfælde kan man sagtens vente lidt, siger han til Dagens.dk.

Vagtchefen pointerer, at det er sjældent, der er behov for at iværksætte store eftersøgninger. Børn bliver som regel fundet hurtigt, og derfor kan man som forældre gøre en forskel, før politiet bliver involveret.

- Med børn er det en god idé at lede grundigt, før man kontakter politiet. Led i selve huset. Også de steder, hvor man ikke tror, barnet kan være. For eksempel i en skunk eller et klædeskab. Man kan også aktivere naboerne og få dem til at hjælpe med at kigge i området, forklarer Søren Nielsen.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Han fortæller, at små børn ofte ikke når ret langt, hvis de forsvinder fra hjemmet.

- Og større børn har det med at stikke af hjemmefra. Især hvis de bliver sure på forældrene. Så bliver de fundet kort efter hos en kammerat.

Der findes ingen tommelfingerregel for, hvornår man bør kontakte politiet hurtigt, hvis et barn forsvinder. Men Søren Nielsen forklarer, at man blandt andet bør tage bestik af, hvor i landet man befinder sig. Er det for eksempel i nærheden af havet eller andet, der er potentielt farligt for et barn, bør man ringe hurtigt.

Men uanset, hvornår man ringer, bliver man taget seriøst, lover vagtchefen.

- Generelt med bortgåede personer gælder det, at vi sender en patrulje ud. Vi påbegynder så en eftersøgning, hvor personen sidst er set. Den forsvundne person bliver i mange tilfælde fundet tæt ved. Eftersøgningen kan blive udvidet - for eksempel med hunde eller en helikopter - men det er en løbende vurdering, siger Søren Nielsen.