IEA: Saudi-konges død ændrer næppe landets oliepolitik

Skrevet af admin

23/01/2015

Mest læste i dag

Saudi-Arabien, der menes at være verdens største eksportør af olie, har natten til tirsdag mistet sin konge.

Det ventes dog ikke at få nævneværdig betydning for landets oliepolitik, siger cheføkonom Fatih Birol fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i kølvandet på nyheden om kong Abdullahs død.

- Med kongens død og med forandringerne i regeringen venter jeg ikke nogen betydelig forandring i Saudi-Arabiens oliepolitik. Jeg venter og håber, at landet fortsat vil være en stabiliserende faktor på oliemarkederne, siger cheføkonomen.

- Særligt i disse dage, hvor vi går gennem svære dage, siger han med henvisning til de seneste måneders drastiske fald i oliepriserne.

Abdullah har regeret Saudi-Arabien siden 2005, men reelt har han ledet landet siden midten af 1990'erne, da hans forgænger, kong Fahd, blev ramt af et invaliderende slagtilfælde.

I sin tid som konge var Abdullah kendt for sine revolutionerende reformer, og den linje ventes hans bror og efterfølger, kronprins Salman bin Abdulaziz Al Saud, at fortsætte.

Brødrene deler nemlig i stor udstrækning de samme visioner, lyder vurderingen.

Som den største producent i Organisationen for Olieeksporterende Lande har Saudi-Arabien insisteret på at undlade at begrænse olieproduktionen, selvom priserne på olie er mere end halveret siden juni.

På trods af forudsigelserne fra IEA stiger oliepriserne fredag.

Det ses som et udtryk for usikkerhed om, hvorvidt Abdullahs efterfølger vil holde fast i sin forgængers politik.

/ritzau/AFP