Inflationen hærger over Europa, men i ét land er situationen en lidt anden

Foto: Shutterstock

Inflationen fortsætter med at stige i hele Europa, men i ét land har man næsten været skånet.

Inflationen brager derudad, og det kan mærkes over hele Europa. Det gør ondt på virksomheder såvel som privatpersoner. I følge seneste tal fra Danmarks Statistik, så var inflationen i Danmark i august måned på 9,9 procent, hvilket jo er en del.

Men ser man det i europæisk perspektiv, så står det væsentligt værre til andre steder. I de baltiske lande er inflationen således over 20 procent i alle tre lande, mens lande som Cypern, Sverige og Portugal cirka er på samme niveau som Danmark.

Læs også

Dennis Knudsen på shoppetur med de nye tvillinger: Deler søde billeder

Men der er faktisk ét helt særligt land i Europa, som trods den nuværende situation stadig har en ganske lav inflation. Der er tale om Toblerones hjemland Schweiz, som i august havde en inflation på bare 3,3 procent.

Foto: Danmarks Statistik

Men hvordan kan det mon være, at den schweiziske inflation blot er ⅓ af den danske?

Ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, så er en af årsagerne den meget stærke valuta, som schweizerfrancen er.

- Alene i år er schweizerfrancen blevet styrket med næsten 9 procent over for euroen. Det holder de importerede priser lave, siger han til Finans.

Selvom Schweiz kan bryste sig af ikke at være lige så hårdt ramt på inflationen som nærmest alle andre lande, så har de også måttet håndtere deres egen økonomi.

I maj måned steg forbrugerpriserne med 2,9 procent. Nationalbankens minusrente blev også ændret fra minus 0,25 procent til plus 0,25 procent.

Sammenligner man forbrugerprisstigningen med eurolandene, så er der stadig tale om en lille stigning. I eurolandene steg forbrugerpriserne nemlig med 8,1 procent i maj, skriver TV 2.

Læs også

Putin vil lukke Ruslands grænser for mænd i ‘den arbejdsdygtige alder’

 

Dagens Gossip