Forbrugerpriserne er steget med 10 procent det sidste år. Det er den højeste inflation i 40 år. Men medicinpriserne holder sig i ro.
Lige nu læser andre
Mens priserne på dagligvarer, energi og de fleste andre af livets fornødenheder buldrer derudaf, så er det stort set ikke blevet dyrere at købe medicin.
Det løfter en gennemgang af nettoprisindekset fra Danmarks Statistik sløret for. Den er foretaget af Danmarks Apotekerforening og Lægemiddelindustriforeningen, Lif.
De generelle forbrugerpriser er i gennemsnit steget med 10 procent siden samme periode sidste år, og det er den højeste inflation i 40 år. Eksempelvis er fødevarepriserne steget 16 procent, og transportudgifterne er gået op med 11 pct.
Til gengæld er medicinpriserne på apotekerne næsten uændrede.
Læs også
Det oplyser de i en pressemeddelelse.
De var i september 2022 i gennemsnit kun lidt over 3 procent højere end september sidste år – og der var de historisk lave.
Det vækker også glæde hos koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen, der påpeger følgende:
“Det er glædeligt for danskerne, at medicinpriserne er stabile selv i en tid med høj inflation, hvor vi ellers oplever kraftige prisstigninger på almindelige varer. Det kommer ikke kun den enkelte medicinbruger til gode, men dæmper også samfundets sundhedsudgifter. Det er klart, at lægemiddelproducenterne også står over for stigende udgifter til energi, produktion og fragt, og derfor er der ingen garanti for, at tendensen med faldende medicinpriser vil fortsætte uændret. Men det er ikke forventningen, at inflationen pludseligt vil slå til med fuld kraft på medicinområdet”.
”På apotekerne tilbyder vi altid kunderne den billigste medicinpakning. Det bidrager til skarp konkurrence blandt producenter og importører af medicin. Det nyder borgerne godt af. For danske apoteker har Europas laveste priser på den medicin, der er udsat for generisk konkurrence. Det sparer både medicinbrugere og det offentlige for milliarder af kroner hvert år,” siger Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening.
Siden 2007 er de offentlige udgifter til medicintilskud faldet med over 10 procent, selv om apotekerne i dag udleverer 50 procent mere tilskudsberettiget medicin end i 2007.
Så flere borgere behandles i dag med mere og bedre medicin til en lavere udgift.