Johanne Schmidt: De Radikale er desperate i dagpengesag

Skrevet af admin

17/09/2014

Dagens topnyheder

De Radikale er desperate.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efter, at de Radikales nye næstformand, uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, har beskyldt partierne til venstre for regeringen for at lyve om konsekvenserne af dagpengereformen.

Enhedslisten og SF - der for sidstnævntes vedkommende var med til at føre reformen ud i livet i tiden som regeringsparti - har gang på gang understreget, at omkring 40.000 mennesker er "faldet ud" af dagpengesystemet.

Det er korrekt. Men omkring hver femte har fået nyt arbejde, mens andre igen er overgået til kontanthjælp, efterløn, SU eller den midlertidige ydelse, som regeringen og Enhedslisten har indført for at dulme dagpengeperiodens forkortelse.

Tilbage står, at under 5.000 mennesker i dag står uden forsørgelse fra det offentlige ud af de 40.000 mennesker, der har opbrugt retten til dagpenge.

- Når vi siger, at 40.000 mennesker er faldet ud af dagpengesystemet, så er det fordi, at 40.000 er faldet ud af dagpengesystemet. Og jeg må sige, at det virker som om, at Sofie Carsten Nielsen virker temmelig desperat, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Man sagde, at 2-4.000 ekstra ville falde ud af dagpengesystemet. 40.000 har gjort det. Jeg tror, man skal være Radikal for ikke at kunne se, at vi har et problem her, siger hun.

Spørgsmål: Vil du holde fast i, at 40.000 mennesker i dag står med et problem på grund af dagpengereformen?

- 40.000 mennesker er faldet ud af systemet. Heldigvis er nogle efterfølgende kommet i arbejde. Og så er der nogen, der er blevet grebet af vores midlertidige ydelse, der er på kontanthjælpsniveau, men den blev jo ikke indført med de Radikales gode vilje, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Spørgsmål: Er vi enige om, at der ikke er 40.000 mennesker, der står med et økonomisk problem i dag?

- De, der er kommet i arbejde, står naturligvis ikke med et akut økonomisk problem, selvom vi ikke ved, hvor mange timer, de arbejder.

- Men det ikke ændrer ved, at 40.000 mennesker er faldet ud af dagpengesystemet, og det er 10 til 20 gange højere, end de Radikale meldte ud til at begynde med, siger hun.

Diskussionen om dagpengereformen er sikker som amen i kirken, når finanslovforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten nærmer sig.

Men denne gang har SF - efter at have forladt regeringen - også meldt sig under fanerne af partier, der kræver opblødning af dagpengereformen. Og selv en af reformens hovedarkitekter, Dansk Folkeparti, er klar til at finde på opblødning.

/ritzau/