Jordemødre om manglende lovgivning på scanningsklinikker: Vær forsigtig

Laura Nygaard

|

15/10/2015

Dagens topnyheder

Det er blevet populært for kommende forældre at tage på scanningsklinikker for at være helt sikre på, at guldklumpen har det godt og måske få en detaljeret 3D- eller 4D-video, som man kan tage med hjem og vise familien.

Men når det gælder private scanningstilbud, findes der ingen lovgivning, og det betyder, at de danske kvinder skal være ekstra opmærksomme, hvis de ønsker flere scanninger end de to rutinemæssige ultralydsscanninger, som alle gravide bliver tilbudt af staten.

Det kræver nemlig ingen særlig uddannelse at tilbyde private scanninger. Det på trods af, der kan være en risiko forbundet med undersøgelsen, hvis den ikke foretages af personale med en sundhedsfaglig baggrund eller erfaring.

Læs også: Dansk tvillinge-eksperiment tager nettet med storm

Generelt betragtes ultralyd som risikofrit, hvis apparatet anvendes korrekt, og personalet føgler de faglige anbefalinger og f.eks. ikke scanner for længe på samme sted, skriver Sundhedsstyrelsen i en netop offentliggjort informationsskrivelse.

Scannes man på fødeafdelingen kan man være sikker på, at personalet er uddannede sonografer. Det er jordemødre, radiografer eller sygeplejersker, som har en 2-årig efteruddannelse med certificering i at ultralydsscanne gravide.

Ultralyd består af lydbølger, som opvarmer fostret og dets omgivelser. 3D- og 4D-scanninger, som tilbydes privat, giver væsentligt større doser.

På fødeafdelingen er der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke påvist fare ved at blive scannet. Men søger man ekstra tilbud væk fra fødeafdelingen, bliver der ikke ført tilsyn.

- Autoriserede sundhedspersoner er naturligvis underlagt nogle regler, men der er intet, der hindrer, at du som privatperson køber scanningsudstyr på nettet og starter en praksis op to timer senere uden den relevante uddannelse, siger Christine Brot, overlæge i Sundhedstyrelsen.

Læs også: Denne blinde og gravide kvinde kommer ind til sin ultralydsscanning - lægens overraskelse er fantastisk

I Sverige valgte myndighederne i 2010 at anbefale de kommende mødre kun at lade sig scanne inden for de rammer, sundhedsmyndighederne stiller op, og kun hvis der er tegn på, at der er noget galt med barnet.

Hos den danske sundhedsstyrelse ser man dog ingen grund til anden anbefaling end, at de kommende forældre ‘udviser almindelig forsigtighed’.

- Det er kvindens egen beslutning, om hun ønsker de ekstra scanninger. Vi vil ikke følge Sveriges eksempel og anbefale ikke at gøre det. Det er den enkeltes sag, siger Christine Brot.

Og det er formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, enig i. Hun råder blot de vordende mødre til at undersøge, hvad det er for en klinik, de er på vej ind til.

- Der findes mange dygtige jordemødre på de private scanningsklinikker, så jeg vil ikke sige, kvinderne skal lade være, hvis de føler sig mest trygge ved at få flere end de to scanninger. Men jeg vil råde til, at man undersøger klinikken og stiller spørgsmål til personalets uddannelse og erfaring, siger hun.

Læs også: Mange sene aborterede fostre er i live

- Desuden er det vigtigt, at personalet er gode til at kommunikere, hvad de ser på scanningen, så det bliver tolket rigtigt.

På den måde undgår man at vække unødig bekymring, selvom alt ser fint ud, eller give den gravide en falsk tryghed, hvis der er tegn på noget unormalt.

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: