Danskerne dropper julegryderne og gør dette.
Lige nu læser andre
Julen er for mange et åndehul i en travl hverdag, et tidspunkt hvor duften af steg og varme krydderier blander sig med små familierytmer omkring et dækket bord.
Alligevel er flere begyndt at lægge kniven fra sig og overlade gryderne til professionelle hænder.
Det skriver DR
Traditioner står stærkt, men nye vaner sniger sig ind, og julemaden er nu blevet en del af en bredere bølge af convenience.
Cateringfirmaer melder om markant fremgang, og store koncerner som Salling Group fortæller, at interessen for færdiglavet julemad er steget siden 2018.
Læs også
Catering Danmark genkender udviklingen og oplever, at mange sætter pris på at slippe for arbejdet juleaften.
Det bliver understøttet af tal fra Madkulturen, hvor syv procent forventer at købe hele middagen udefra.
Det utænkelige bliver mere populært
Ifølge Madkulturens direktør, Judith Kyst, afspejler udviklingen et skifte i måden, vi håndterer måltider på.
Hun peger på, at takeaway længe har været forbundet med travle hverdage, men nu også er rykket ind i højtider, hvor arbejdsbyrden kan virke tung.
“Tidligere var det utænkeligt at bestille mad udefra, når vi holdt jul,” siger hun og forklarer, at accepten af catering er vokset i takt med et presset hverdagsliv.
Læs også
Hos Meyers oplever man samtidig et publikum, der holder fast i klassikerne.
Afvigelser bliver sjældent taget godt imod, og erfaringerne viser, at mange ønsker traditionelle smage frem for kreative eksperimenter.
For kok Bo Jacobsen er udviklingen en påmindelse om, hvor skrøbelig madkulturen kan være. Han ser en risiko for, at håndværket bag julemaden glider ud af hænderne på familierne, og kalder tendensen et kulturtab.
“Jeg synes, det er et kæmpe kulturtab, at danskerne ikke gider gå i køkkenet,” siger han og frygter, at færdigheder, der tidligere blev lært hjemme, er ved at forsvinde.
Han opfordrer til at finde roen frem og lade juleforberedelserne blive et fælles projekt frem for endnu en logistisk udfordring. For ham ligger glæden netop i øjeblikkene omkring køkkenbordet, hvor tid og samvær får lov at fylde.