Kendt samfundsrevser: Vi tager terror alt for alvorlig

Den amerikanske samfundsforsker Francis Fukuyama revser i onsdagens udgave af Politiken danske politikere og medier for at overdramatisere angrebene i København 14. og 15. februar, der kostede to mænd livet og sårede seks betjente.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte angrebene "en kamp mellem frihed for den enkelte og en mørk ideologi", og et angreb på "alle danskere".

Men Francis Fukuyama advarer mod at dramatisere angrebene og gøre dem til en trussel mod hele samfundet:

- Lige fra 9/11 er terror blevet taget langt mere alvorligt, end det fortjener.

- Det er på mange måder reaktioner på den forestillede trussel om terror, som skaber store problemer - og ikke terrorismen selv, siger Francis Fukuyama til Politiken med henvisning til terrorangrebene på USA 11. september 2001.

Det vil ifølge Fukuyama være langt mere skadeligt for de demokratiske samfund, hvis højrefløjspartier reagerer ved at kræve mere kontrol, overvågning og udstødning af indvandrere.

Francis Fukuyama blev en intellektuel verdensstjerne, da han i 1992 udgav "Historiens afslutning og det sidste menneske", og han har siden været en globalt anerkendt kommentator.

- Det er min klare opfattelse, at den her type attentater bør betragtes som en særlig og alvorlig form for kriminalitet. Vi behøver ikke at frygte deres ideologi som politisk bevægelse, og man gør dem større, end de er, hvis vi udråber dem til "terrorister".

- Deres ideologi har ikke potentiale til at tiltrække titusinder af tilhængere og føre til forandringer ved valg og afstemninger, siger amerikaneren til Politiken.

Fukuyama minder om, at mange af dem, vi kalder for terrorister, har udviklet sig fra almindelige kriminelle til radikale islamister.

- I europæere skal være så sikre på jeres egne værdiers vegne, at I er villige til at forsvare dem, siger Francis Fukuyama til Politiken.

- Og hvis folk kommer til Europa for at opnå privilegierne, må de acceptere, at til de privilegier hører den individuelle frihed til at udtrykke sig selv. Også med tegninger. Det er en del af kontrakten.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip