Kina slår efter stor militærøvelse fast: Vi er klar til at nedkæmpe Taiwan, USA og hele NATO

10/04/2023 13:03

Mathias Madsen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kina er ikke i tvivl om, at deres militær er klar til at nedkæmpe Taiwan og "enhver form for indblanding" fra USA, NATO eller andre militærmagter.

Mest læste i dag

Mens krigen raser i Ukraine, er der to andre lande, der har et forhold, som minder meget om Ruslands og Ukraines, der fortsat forsøger at undgå en konflikt; nemlig Kina og Taiwan. 

Eller det vil sige, at Taiwan i hvert fald håber på at undgå en direkte konflikt med stormagten Kina.

Kina derimod har tilsyneladende ikke noget imod at provokere den lille ønation. 

Det enorme land har nemlig afholdt en stor militærøvelse denne weekend, og det er svært at se, hvordan det ikke var en provokation. 

I løbet af øvelsen krydsede adskillige krigsskibe og militærfly og -helikoptere nemlig midterlinjen mellem fastlandet Kina og østaten Taiwan, og ifølge TV2 lavede Kina endda simulerede angreb mod specifikke mål i Taiwan. 

Nu har stormagten meldt ud, at militærøvelsen er slut, og landet fik tilsyneladende det ud af den, som man ønskede. 

Kinas regering og militær er nemlig ikke ét sekund i tvivl om, at de er i stand til at besejre både Taiwan og eventuelle andre lande, der ønsker at blande sig, hvis Kina i fremtiden bruger magt til at overtage Taiwan. 

Det kinesiske militær har således tidligere i dag meldt ud, at Kina er klar til at "besejre enhver form for uafhængighed til Taiwan og enhver form for indblanding fra udlandet," og her hentydes der uden tvivl til for eksempel USA. 

De to stormagter har nemlig ad flere omgange været "oppe at toppes" omkring situationen i Taiwan, som anser sig selv for selvstændigt, men som af Kina anses som en del af Kina. 

USA har blandt andet understreget, at landet kan finde på at bruge sit store militær til at stoppe en eventuel kinesisk invasion af Taiwan, hvis det bliver nødvendigt. 

Og det er Taiwan formentlig glade for. I løbet af weekend meldte Taiwans militær nemlig ud, at de ikke har en chance, hvis Kina vælger at invadere. 

Kina har nemlig verdens største stående hær med cirka 2,25 millioner aktive soldater og 750.000 soldater i reserven.

Til sammenligning består Forsvaret i Danmark af mindre end 20.000 aktive soldater. 

USA's militær består af cirka 1,5 millioner aktive soldater, Ruslands består af cirka 850.000 aktive soldater, og NATO's samlede militær består af cirka 3,4 millioner aktive soldater - hvoraf en stor del af dem er amerikanske. 

NATO overgår altså Kina i antal aktive soldater. 

Taiwan har i praksis været en selvstændig nation siden 1949 og har været styret af en folkevalgt præsident siden 1996, Kina mener dog fortsat, at Taiwan er en del af fastlandet Kina. 

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, har desuden ikke lagt skjul på, at han ønsker, at Taiwan igen skal være en fast del af Kina, og at han muligvis vil bruge magt til at gøre det til en realitet.

Du kan høre mere om Taiwan-konflikten i videoen herunder:

Du kan desuden læse mere om konflikten ved at trykke her.