Kinas nye vækstmål er det laveste i 25 år

Styret i Kina forventer i år en økonomisk vækst, der bliver den laveste i 25 år.

Det statslige nyhedsbureau Xinhua skriver torsdag, at regeringen i Beijing regner med en vækst i 2015 på "omkring syv procent".

I 2014 voksede det kinesiske bruttonationalprodukt 7,4 procent i forhold til året før. Det var den mest moderate fremgang i mere end to årtier. Og i år bliver tempoet sat yderligere ned ifølge den nye målsætning.

Udmeldingen kommer samtidig med åbningen af det årlige møde i Kinas Nationale Folkekongres. Traditionelt indledes det halvanden uge lange møde med, at premierministeren melder de økonomiske mål for året ud.

I sin åbningstale nævnte premierminister Li Keqiang, at Kina både internationalt og internt har haft et udfordrende år.

- Vejen til genopretning af den globale økonomi har været hård med mange op- og nedture, og de store økonomier har klaret sig forskelligt. Det nedadgående pres på Kinas økonomi er fortsat med at vokse, og vi har stået over for en vifte af sammenfiltrede vanskeligheder og udfordringer, siger Li Keqiang.

En af skuffelserne sidste år var samhandlen. For tredje år i træk missede Kina i 2014 målsætningen for handlen med andre lande. I år forventer regeringen en vækst på "cirka seks procent".

Kinas økonomi voksede indtil for få år siden med over 10 procent om året, men myndighederne forsøger at ændre balancen i økonomien med øget vægt på den indenlandske efterspørgsel og mindre vægt på eksport.

Dermed håber regeringen at sikre en mere holdbar vækst på lang sigt. Det nye vækstmål kommer derfor ikke bag på økonomer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip