KL-formand om omprioritering: Vi fik et tåleligt resultat

Regeringen anført af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik fredag gennemtrumfet sit forslag om, at kommunerne fra 2016 til 2019 skal effektivisere for én procent om året svarende til omkring 2,4 milliarder kroner næste år.

Kommunerne har dog fået lovning på, at de fleste af pengene - 1,9 milliarder kroner - næste år vil blive tilbageført til dem, og formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), kalder aftalen for "tålelig".

- Det såkaldte omprioriteringsbidrag er mildest talt ikke vores kop te. Men vi har nu aftalt, at der tilbageføres 1,9 milliarder kroner til kommunerne i 2016.

- Der hviler et kæmpestort ansvar på regeringen for at sikre, at rammerne for, at kommunerne kan levere effektiviseringer fremover, forbedres.

- Det kræver håndgribelige regelændringer og afbureaukratisering af statens detailstyring, siger Martin Damm i en pressemeddelelse.

Når hele regnestykket er gjort op, betyder aftalen, at kommunernes serviceramme reduceres med 500 millioner kroner, mens anlægsinvesteringerne reduceres med 900 millioner kroner næste år.

Kommunerne har ellers advaret om, at regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag vil ramme kernevelfærden.

Claus Hjort Frederiksen fastholder, at det har været nødvendigt at indføre omprioriteringsbidraget for at sikre, at skatteydernes penge anvendes, "hvor de gør størst gavn for borgerne".

Martin Damm understreger vigtigheden i at styrke det kommunale råderum.

- Kommunalpolitikerne skal fortsat have et meget stærkt mandat til at sikre borgerne den bedst mulige service og prioritere mellem de forskellige serviceområder, alt efter hvad der tjener borgerne i den enkelte kommune bedst, siger Martin Damm.

KL vil også i de kommende år kæmpe hårdt for, at så stor en del af pengene som overhovedet muligt føres tilbage til kommunerne, lover Martin Damm.

- Nu har vi fået fastlagt økonomien for 2016.

- Vi vil også fremover bide os fast i forhandlingsbordet og fortsat kæmpe imod, at regeringen med dette omprioriteringsbidrag tvinger kommunerne til at skære hårdt i kernevelfærden, siger Martin Damm.

/ritzau/

 

Dagens Gossip