Verdens fødevareforsyning vil blive ramt af klimaforandringerne, og oven i det vil befolkningstilvæksten forstærke problemerne med at skaffe mad nok til alle.
Det er en af hovedkonklusionerne i en analyse af den globale og regionale fødevareforsyning, som blev offentliggjort i en større rapport fra FN's klimapanel, IPCC, i Yokohama i Japan natten til mandag dansk tid.
Konsekvenserne af klimaforandringerne betyder blandt andet en nedgang i udbyttet af hvede og majs, men det vil også ramme opdræt og fangsten af fisk.
Professor John Porter fra Københavns Universitet er en af hovedmændene bag FN-kapitlet om verdens fødevareforsyning:
- Det vigtigste, der er kommet ud af rapporten og dens nye vinkel, er, at det er nødvendigt at finde ud af, hvordan vi tilpasser os klimaforandringerne, og hvordan vi reducerer klimaforandringerne. De to skal gå hånd i hånd, siger han.
- Der er ingen tvivl om, at evidensen og konklusionen af flere end 1000 globale og regionale studier i denne forbindelse viser, at en temperaturstigning på 1-2 grader celsius i forhold til nu generelt vil betyde tab i udbyttet af en række kornsorter.
- Både i de tropiske og de tempererede egne. En stigning på 3-4 grader senere i århundredet vil have meget alvorlige konsekvenser for den globale fødevareforsyning, lyder det fra John Porter.
Han mener derfor, at der skal handles hurtigt.
- Situationen rent tidsmæssigt er så graverende, at børn født i dagens Danmark knap nok er blevet studenter, før problemerne for alvor vil vise sig, hvis der ikke bliver handlet inden for en ganske kort årrække.
- Og grunden til, at der skal handles hurtigt, er, at det er gået kraftigt tilbage på langt de fleste områder, siden vi udgav den seneste rapport i 2007, siger John Porter.
Det er først og fremmest befolkningerne i de tropiske områder og den sydlige del af Europa og Nordafrika, som er særligt udsatte for fejlslagen høst, højere priser og underernæring i den nære fremtid.
/ritzau/