Københavnerne dropper dåben

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Kun hvert tredje barn i København bliver i dag døbt i folkekirken, og om seks år vil under halvdelen af københavnerne være medlem af kirken.

Udviklingen bliver forklaret med alt fra moderne storbyliv, stigende individualisering og mange andre fællesskaber end folkekirken til, at flere københavnere kommer fra andre trosretninger end kristendommen såsom islam.

Det skriver Berlingske.

Men uanset årsagerne må folkekirken i København, hvis den vil vende eller bremse udviklingen, tage et markant opgør med måden, den døber børn og byder potentielle, nye medlemmer ind i flokken.

Sådan lyder nogle af meldingerne fra professor emeritus, nationaløkonom og kirkemand Niels Blomgren-Hansen.

Han har i forbindelse med et stiftsrådsmøde for nylig set nærmere på den kirkedemografiske udvikling i Københavns Kommune. Derfor er Niels Blomgren-Hansen fortaler for, at forældre i stedet for dåb kan få deres børn velsignet, så de dermed bliver folkekirkemedlemmer.

- I Bibelen kom kvinderne til Jesus for at få deres børn velsignet, og så fik de ubetinget en velsignelse. Der var ingen krav om trosbekendelse, så hvorfor stiller folkekirken så et højere krav i forbindelse med dåben? Mange vil måske bare gerne have kirkens velsignelse af deres børn, at der på en måde bliver taget vare på dem. Trosbekendelsen siger dem ikke noget, mener han.

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, anerkender, at få børn bliver døbt i hovedstadskommunen.

Men, understreger han, så får det ham ikke til at tænke i alternativer til dåben og dens trosbekendelse.

- Vi kender udfordringen. Vi arbejder med den dagligt. Vi arbejder lige nu med et nyt tilbud om dåbsoplæring for 0-15-årige. Men vi kan i bund og grund kun gribe det an med overbevisende tale og ringe til kirken. Vi kan ikke tvinge folk til dåb. I sidste ende må folk jo også gøre op med sig selv, om de synes, den her tro skal præge dem selv, deres samtid og samfund, siger han til Berlingske.

/ritzau/