Hvis det står til troende, at EU-landet Luxembourg har hjulpet en lang række multinationale selskaber med at slippe for at betale skat af deres profit i Danmark og andre medlemslande, kan det koste den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, jobbet, hvis det er sket, mens han var premierminister i Luxembourg.
Det mener EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod (S).
- Vi har brug for klare garantier fra Junckers side om, at han ikke har involveret hverken sig selv eller sit land i ulovligheder. Kan han ikke levere det, er han uegnet som kommissionsformand, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti, er enig.
- Det er svært at forestille sig, at han som premierminister og finansminister ikke havde kendskab til den her praksis. Der bør laves en ekstern undersøgelse af eventuelt Den Europæiske Centralbank.
- Det er hævet over enhver tvivl, at han ikke kan blive siddende som kommissionsformand, hvis han har haft det mindste kendskab til sagen, siger Morten Messerschmidt.
En række europæiske aviser - heriblandt Politiken - skriver torsdag om de nye oplysninger, som stammer fra en lækage fra verdens næststørste revisionsfirma, PwC.
Det er 548 skatteaftaler fra 2002 til 2010, som viser, hvordan PwC efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg opsætter selskabskonstruktioner, som fører overskud fra virksomheder som Ikea, Amazon, Heinz, iTunes og Volkswagen i andre EU-lande til Luxembourg.
Også skatteminister Benny Engelbrecht (S) kalder afsløringerne "rystende". Hvis oplysningerne passer, er det hans vurdering, at det åbenlyst må være et brud på statsstøttereglerne. Det er Morten Messerschmidt enig i.
Rina Ronja Kari, EU-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, vil stille mistillidsvotum til Jean-Claude Juncker.
- Det er jo helt uacceptabelt, at et land aktivt deltager i at snyde andre lande for skatteindtægter. Og som regeringsleder er man altså ansvarlig for, hvad staten foretager sig.
- Denne sag beviser, at Junker på ingen måde er egnet som formand for EU-Kommissionen, og det eneste logiske er, at han må forlade stillingen.
Morten Messerschmidt havde torsdag formiddag lejlighed til at mødes med EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der står i spidsen for undersøgelsen af de luxembourgske skattesager.
- Det er mit klare indtryk, at kommissionen vil inddrage de her dokumenter i undersøgelsen, siger han efter mødet med Vestager.
/ritzau/