Koldkrigs-veteran anholdt for at gemme militært sprængstof i 30 år i Nordsjælland

Den kolde krigs dyne af frygt for atombomben lå fortsat over Europa, da en i dag 51-årig mand sprang i majestætens klæder som soldat og lod sig friste til ulovligheder.

Ulovlighederne bestod i at stjæle 700 gram militært sprængstof - trotyl, også kaldet TNT - noget tændsnor og nogle detonatorer, men fredag gik den ikke længere.

- Vi modtog et tip om, at han havde det her liggende, og han er i dag blevet fremstillet i grundlovsforhør, hvor hans anholdelse er blevet opretholdt i tre gange 24 timer, fortæller vagtchef Steffen Østergaard fra Nordsjællands Politi til Ritzau.

Grundlovsforhøret foregik lørdag formiddag ved Retten i Helsingør.

Manden har forklaret til politiet, at han stjal sprængstofferne for cirka 30 år siden, da han var soldat, og at han - trods en lang række frit lejde-aktioner - ikke har fået taget sig sammen til at indlevere sprængstoffet.

- Han havde opbevaret detonatorerne i en spand vand, men faktisk kan de godt udløses under vand, fortæller Steffen Østergaard.

Selve tyveriforholdet ligger så mange år tilbage i tiden, at det efter straffelovens regler er forældet. Nordsjællands Politi har derimod sigtet manden for overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

En sådan overtrædelse giver i udgangspunktet mindst ét års fængsel, men kan give helt op til seks år i særligt grove sager.

I december blev en nu forhenværende hjemmeværnsmand ved Østre Landsret idømt fire års fængsel for at opbevare 112,8 kilo militært sprængstof på sin landejendom i Mørkøv på Vestsjælland.

Selv om mængderne i sagen fra Uggeløse er væsentligt mindre, så er 700 gram trotyl ikke noget, man skal spøge med.

- Det er nok til, at man kan sprænge det meste af et hus i luften, fortæller Steffen Østergaard.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip