Koldkrigs-veteran anholdt for at gemme militært sprængstof i 30 år i Nordsjælland

Skrevet af admin

14/02/2015

Mest læste i dag

Den kolde krigs dyne af frygt for atombomben lå fortsat over Europa, da en i dag 51-årig mand sprang i majestætens klæder som soldat og lod sig friste til ulovligheder.

Ulovlighederne bestod i at stjæle 700 gram militært sprængstof - trotyl, også kaldet TNT - noget tændsnor og nogle detonatorer, men fredag gik den ikke længere.

- Vi modtog et tip om, at han havde det her liggende, og han er i dag blevet fremstillet i grundlovsforhør, hvor hans anholdelse er blevet opretholdt i tre gange 24 timer, fortæller vagtchef Steffen Østergaard fra Nordsjællands Politi til Ritzau.

Grundlovsforhøret foregik lørdag formiddag ved Retten i Helsingør.

Manden har forklaret til politiet, at han stjal sprængstofferne for cirka 30 år siden, da han var soldat, og at han - trods en lang række frit lejde-aktioner - ikke har fået taget sig sammen til at indlevere sprængstoffet.

- Han havde opbevaret detonatorerne i en spand vand, men faktisk kan de godt udløses under vand, fortæller Steffen Østergaard.

Selve tyveriforholdet ligger så mange år tilbage i tiden, at det efter straffelovens regler er forældet. Nordsjællands Politi har derimod sigtet manden for overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

En sådan overtrædelse giver i udgangspunktet mindst ét års fængsel, men kan give helt op til seks år i særligt grove sager.

I december blev en nu forhenværende hjemmeværnsmand ved Østre Landsret idømt fire års fængsel for at opbevare 112,8 kilo militært sprængstof på sin landejendom i Mørkøv på Vestsjælland.

Selv om mængderne i sagen fra Uggeløse er væsentligt mindre, så er 700 gram trotyl ikke noget, man skal spøge med.

- Det er nok til, at man kan sprænge det meste af et hus i luften, fortæller Steffen Østergaard.

/ritzau/