Kometproblemer: Undersøgelser kan ikke sendes til Jorden

Skrevet af admin

14/11/2014

Dagens topnyheder

Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA, kæmper fredag med at få sendt så meget information så muligt fra landingsfartøjet Philae tilbage til Jorden.

Onsdag landede Philae som det første fartøj nogensinde på en komet, men den 100 kilo tunge robot er landet et akavet sted på en klippe. For at gøre ondt værre står fartøjet i skygge, og det betyder, at Philae muligvis ikke får nok sollys til at få opladet sine batterier.

- Vi er ikke sikre på, at der er nok strøm, så vi kan sende dataene, siger Stephen Ulamec, der er leder for Philae-fartøjet hos ESA's kontrolcenter i den tyske by Darmstadt.

ESA antydede allerede torsdag, at det kan blive problematisk, når Philaes primære batteri løber tør, hvilket muligvis vil ske i løbet af weekenden. Det kan betyde, at Det Europæiske Rumfartsagentur må efterlade landingsfartøjet på kometen.

Trods problemerne betegnes kometlandingen som en kolossal succes for ESA og de cirka 20 europæiske lande, der har deltaget i projektet. Den danske virksomhed Terma har produceret en enhed, der styrer strømforsyningen på moderskibet Rosetta, der er i kredsløb rundt om kometen.

Torsdag blev et billede fra kometen 67p modtaget på Jorden, og det viste en mørk, ujævn masse med stejle højdedrag.

Ud over at tage fotografier skal selve kometen også undersøges. Det kan give helt ny viden om, hvordan universet opstod.

/ritzau/dpa