Kommentator: Formandstøven viser spændinger i blå blok

Skrevet af admin

29/06/2015

Mest læste i dag

Folketinget skal sidst på ugen vælge en ny formand, men der er fortsat tvivl om, hvem der får det ærefulde hverv.

For selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag anbefalede Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, så har Konservative og Liberal Alliance tøvet med at bakke op.

Og den situation vidner ifølge Børsens politiske kommentator Helle Ib om interne spændinger i blå blok.

- Jeg hælder stadigvæk til, at det bliver Pia Kjærsgaard, men det ser usikkert ud, konstaterer hun over for Ritzau og begrunder:

- Jeg synes, det her afspejler den skrøbelige balance, der er i blå blok, og dybest set handler det om, at Konservative og i særdeleshed Liberal Alliance simpelthen ikke vil finde sig i at være en del af en blok, hvor de primært bliver brugt som stemmekvæg.

Hun oplever, at de to borgerlige partier vil markere, at Dansk Folkeparti ikke er ene om at stille krav til den nye regering.

- Anders Samuelsen (Liberal Alliances formand, red.) har lagt vildt pres på Løkke for at få marginalskattelettelser ind i regeringsgrundlaget, og det første, der sker, er, at Kristian Thulesen (Dansk Folkepartis formand, red.) siger, at det kan han ikke støtte, påpeger hun.

Selvom de to borgerlige partier tøver med at støtte Pia Kjærsgaard, så tvivler Helle Ib dog på, at de vil vende sig mod oppositionen, hvor den nu tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt søndag blev annonceret som kommende præsidiemedlem.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Konservative eller Liberal Alliance skulle ende med at pege på Thorning. Det tror jeg ikke på. Men jeg tør ikke svare på, om man kan finde en helt anden kandidat, siger Helle Ib.

Hun tør derfor ikke kåre Pia Kjærsgaard til folketingsformand endnu.

- Det her afspejler dybe spændinger i blå blok, og det varsler et ekstremt konfliktfyldt forløb, påpeger hun og forudser:

- Skulle det ende med, at LA og K forpurrer planerne om at gøre Pia Kjærsgaard til Folketingets formand, så vil det blive taget som en krigserklæring både i Venstre, men i særdeleshed Dansk Folkeparti.

/ritzau/