Kommentator: Lars Løkkes regering kan leve længe politisk

Der venter ikke store overraskelser i Lars Løkkes Rasmussens (V) første åbningstale i sin anden regeringsperiode som statsminister.

Det siger Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

- Jeg tror ikke, at der bliver hevet en lind strøm af kaniner op af hatten. Han vil som på valgnatten og sin tiltræden betone, at det er en smal regering. Han er bevidst om det og vil se brede flertal, siger Helle Ib.

Trods sine få mandater kan Løkkes smalle regering alligevel leve længere end tre år, vurderer hun.

- Hvis der er noget, Løkke virkelig er ferm til, er det at tænke i kreative løsninger. Se nogle smutveje og kompromiser. Bare tag Børsens historie i går om topskat, hvor han begynder at prime (forberede red.), at det ikke er fem procent lavere topskat.

- Jeg kan ikke se, hvilke motiver blå blok skulle have for at vælte ham. Hvis der bliver valg i utide efter halvdelen af perioden, vil det mere være udtryk for, at andre partier for eksempel DF ville være så svækket, at Løkke ville tænke på at tage en gevinst, siger Helle Ib.

Helle Ib hælder til en blå finanslov, som skal demonstrere Løkkes parlamentariske grundlag af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative. Forliget trues, hvis sidstnævnte ikke vil spare over to milliarder kroner på ulandsbistanden, påpeger hun.

- Mange partier har en interesse i at byde sig til. Ud over finansloven er det dagpenge og skattereform til foråret, hvor Socialdemokraterne også må have en interesse i at gå med. Især hvis man kan slippe for at røre ved selve topskatteprocenten, siger Helle Ib.

Sporene fra Helle Thorning-Schmidts (S) første år som statsminister for S-R-SF-regeringens magtkampe skræmmer, mener hun.

- Alle fire blå partier vil lægge sig i selen for at understrege, at man kan operere sammen, siger Helle Ib.

/ritzau/

 

Dagens Gossip