Kontroversiel jagt: 125 grindehvaler dræbt på Færøerne i weekenden

Skrevet af Jesper Larsen

08/06/2015

Mest læste i dag

Færøerne indledte lørdag sæsonen for grindedrab, hvor en stor gruppe øboere presser stimer af grindehvaler ind til land, hvor de bliver trukket op på kysten og slået ihjel. 

Ifølge en grønlandsk avis måtte 125 grindehvaler lade livet i løbet af lørdagen, mens miljøorganisationen Sea Shepherd vurderer tallet til at være 150. 

Læs også: Anonymous takker danskerne for forbuddet mod dyresex

Og netop organisationen Sea Shepherd kritiserer jagten på hvalerne i hårde vendinger, som de kalder tortur og en massakre. 

- I omkring fire opslidende timer kæmper dyrene for livet. De blev chikaneret, tortureret og derefter brutalt myrdet i overværelse af deres familiemedlemmer. Dette er ikke en tradition, men et blodbad, skriver organisationen i en pressemeddelse

Jagten på grindehvalerne er en flere hundrede år gammel tradition på Færøerne, og for færingerne er det en helt naturlig del af livet i Nordatlanten.

Færingerne peger på, at det er hyklerisk, at kritisere jagten, når der samtidig foregår industrialiseret slagtnng af dyr i det meste af verden. 

- Grisen, kyllingen og koen holdes som bekendt i fangenskab fra fødslen, og det er svært at argumentere for, at de lever et værdigt liv.

Læs også: Vi vader i sager om dyremishandling

Men både deres kummerlige tilværelse og slagtningen af dem foregår bag lukkede døre, skrev det færøske folketingsmedlem, Sjúrdur Skaale, i et debatindlæg i Jyllands Posten sidste år under overskriften Grindedrab er eksemplarisk dyrevelfærd. 

- Grise og køer har også dødskramper. De skæres også op. Og deres blod løber ud. Det kan bare ikke ses. Det er den forskel, der gør, at grindedrabet kaldes et blodbad, mens slagtningen af indespærrede dyr blot er god og nødvendig fødevareproduktion, skrev Sjúrdur Skaale. 

Men hvad synes du? Er det massedrab og tortur, eller er det helt i orden, når vi selv har en så stor ikke-økologisk produktion af dyr herhjemme?