Syriens præsident, Bashar al-Assad, er "overhovedet ikke" en del af løsningen i kampen mod Islamisk Stats (IS), mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Eksperter og Rusland mener ellers, at Assad er en den del af løsningen. Fredagens angreb i Paris, som IS har taget ansvaret for, og som indtil videre har kostet mindst 129 mennesker livet, får ikke Kristian Jensen til at ændre holdning på det punkt.
- Assad er ikke en del af løsningen, han er en del af problemet.
- Man skal huske på, at han har slået en stor del af sin egen befolkning ihjel, han har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning, og han har været med til at give IS plads til at blive så stærke, som de er. Assad skal fjernes, siger Kristian Jensen til Ritzau.
Efter angrebene i Paris har Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, blandt andet sagt, at IS skal fjernes fra jordens overflade.
Johannes Riber Nordby, militæranalytiker og lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, mener, at det er realistisk at bekæmpe IS.
Men han understreger, at koalitionen kommer til at acceptere, at Assad, som russerne ønsker det, bliver en del af løsningen.
Men Kristian Jensen har ikke meget positivt at sige om Assad.
- Jeg mener ikke, at man folkeretligt kan acceptere en regeringsleder, der bruger kemiske våben mod sin egen befolkning. Det er utilstedeligt, det er utilgiveligt. I sidste ende må Assad forlade magten, siger Kristian Jensen.
Udenrigsministeren nævner, at danske F-16-kampfly skal være med til at bombe i Syrien, når flyene skal på vingerne igen.
Indtil oktober i år har F-16-kampflyene deltaget i kampen mod IS i Irak, men på grund af nedslidte fly og materiel er de blevet kaldt hjem efter et års mission.
- Der er ikke truffet en beslutning, og vi træffer den først, når F-16-flyene er klar til at blive sendt ud igen.
- Men vi kan nu se, at IS er en direkte trussel mod europæere og dermed også danskere, så der er endnu større grund til at bekæmpe IS der, hvor de er, siger Kristian Jensen.
Det er forventningen, at F-16-flyene skal udsendes i 2016 igen.
/ritzau/