Kroatisk domstol afviser folkeafstemning om serbere

Kravet om en folkeafstemning i Kroatien om at mindske rettighederne for landets serbiske mindretal er blevet afvist.

Kroatiens forfatningsdomstol har afgjort, at en folkeafstemning om at ændre loven for minoriteter i landet, der har 4,2 millioner indbyggere, vil være i strid med forfatningen.

Serberne i Kroatien udgør omkring fire procent af befolkningen og er det største mindretal.

Det var parlamentet, der havde bedt forfatningsdomstolen om at tage stilling til spørgsmålet om en folkeafstemning, efter at sådan et krav - underskrevet af 525.000 borgere - var blevet afleveret til parlamentet.

De mange mennesker krævede en folkeafstemning, der blandt andet skulle skride ind over for etniske serberes rettigheder, herunder at begrænse brugen af det kyrilliske alfabet.

Underskriftsindsamlingen blev sat i gang af forbundet af veteraner og ofre fra krigen på Balkan for 20 år siden.

Det var krigene på Balkan, der i første halvdel af 1990'erne førte til staten Jugoslaviens sammenbrud. Krigen førte til oprettelse af en stribe stater, herunder Kroatien, Serbien og Bosnien-Hercegovina.

Kroater og serbere var i krig mod hinanden dengang.

I fjor smadrede kroatiske veteraner skilte med kyrillisk skrift og sloges med politiet i den østlige by Vukovar, der under en tre måneder lang belejring blev erobret af serbere i begyndelsen af konflikten fra 1991 til 1995.

I dag er omkring en tredjedel af indbyggerne i Vukovar serbere, og i henhold til loven har de dermed ret til, at skilte i byen også bærer kyrillisk skrift.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip