KU vil bremse flere studerende via karakterkrav

Skrevet af admin

31/07/2014

Mest læste i dag

Selv om dette års adgangskvotienter for første gang har sprængt karakterskalaen, og flere end 20.000 ansøgere har fået afslag på en studieplads, vil Københavns Universitet (KU) sætte yderligere begrænsninger for deres ansøgere.

Universitetet har netop nu en ansøgning til behandling hos Uddannelsesministeriet.

Her søger KU om lov til at kræve, at alle deres ansøgere i kvote 1 i fremtiden som minimum skal have et karaktergennemsnit på seks. Og snittet skal hedde syv, hvis man vil læse et humanistisk fag. Det skriver Politiken torsdag

- Jeg synes ikke, at det er et problem, at man gerne vil have nogle studerende ind, der er rimeligt fagligt dygtige fra gymnasiet.

- Det er klart, at man kan bestå studentereksamen med en lavere karakter end seks og syv, men jeg synes ikke, at det er et signal om, at vi er ude i, at folk slet ingen chancer har. Syv er da sådan midt i, siger Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen til Politiken.

Han mener, at det er "fornuftigt" at markere, at det er krævende at læse på universitetet.

- Og det er jo heller ikke en menneskeret at komme ind, siger Ralf Hemmingsen.

Hos landets gymnasieelever er formanden træt af det pres, som de højere og højere karakterer lægger på eleverne.

At man ved dette års optag var nødt til at sprænge karakterskalaen for at blive optaget på International Business på CBS, der i år krævede et snit på 12,1, er et tydeligt eksempel på, at der er for meget fokus på karakterer, mener formand for Danske Gymnasieelever Mathilde Lynggaard Vinther.

- Der kommer alt for meget fokus på karakterer i stedet for at blive dygtig til at lære noget. Jeg tror, at man kan blive så fokuseret på karakterer, at man glemmer at lære noget.

- Der må være en bedre måde at optage folk på videregående uddannelser på, siger Mathilde Lynggaard Vinther til Politiken og foreslår blandt andet et øget brug af optagelsessamtaler.

Her kan gymnasieeleverne finde opbakning hos landets uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen (R), som længe har slået på tromme for, at universiteterne i højere grad benytter sig af optagelsessamtaler.

/ritzau/