Kvinder og kurdere vinder i Tyrkiet - i Erdogans nedtur

Skrevet af admin

09/06/2015

Mest læste i dag

Søndagens valg i Tyrkiet har ført til en helt ny mangfoldighed i parlamentet, mens præsident Erdogans topstyrede parti, AKP, er skrumpet og svækket.

Folkeforsamlingen i Ankara får rekordmange kvinder, og dertil kristne, kurdere og armeniere. Et nyt Tyrkiet synes at tegne sig.

97 kvinder er valgt til parlamentet, hvilket svarer til 17 procent. Andelen af kvinder er steget hvert år siden 1987 - dengang kom seks kvinder ind. Ved det seneste valg var tallet 78.

- I Tyrkiet betragtes det som en luksus for kvinder at være i politik. Det vil vi ændre, siger Selina Dogan, en armensk politiker fra Det Republikanske Parti, CHP.

Symbolsk for skiftet i parlamentet har 27-årige Dilek Öcalan, som er niece til den fængslede kurdiske PKK-leder, Abdullah Öcalan, fået en plads blandt de folkevalgte.

Hun var blot 11 år, da PKK-lederen blev fængslet på en ø i Marmarahavet i 1999.

- Jeg ser først og fremmest mig selv som repræsentant for kvinderne og de unge, siger Dilek Öcelan til tyrkiske medier ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Nok er jeg kurder, men jeg vil repræsentere alle dem, som udnyttes, undertrykkes og dem, som ikke bliver set. Alle folk, kulturer, trosretninger og sprog.

For bare 10 år siden ville det være utænkeligt, at unge Öcelan havde fået plads i parlamentet, men AKP og Erdogan har siden indledt en fredsproces med kurderne, og landets største etniske minoritet fik betydelig medvind ved søndagens valg.

Det prokurdiske parti HDP klarede spærregrænsen på 10 procent og kom i parlamentet med omkring 80 mandater.

Netop HDP's store valgsejr kostede AKP flertallet i parlamentet, hvilket har svækket Erdogan og hans planer om at ændre forfatningen til et magtfuldt præsidentstyre.

40.000 mennesker har mistet livet i konflikten mellem den tyrkiske hær og kurderne. I øjeblikket er det uklart, hvor fredsprocessen styrer hen.

Premierminister Ahmet Davutoglu begærede tirsdag sin afsked i overensstemmelse med proceduren, og Erdogan har efterfølgende bedt regeringen om at blive, indtil en ny kan træde til.

Det står endnu ikke klart, om AKP, som fik lidt over 40 procent af stemmerne, vil forsøge at danne en koalitions- eller mindretalsregering.

Det prokurdiske parti bidrager betydeligt til mangfoldigheden i parlamentet, selvom partiets kandidat Baris Sulu, som havde håbet at blive den første homoseksuelle i folkeforsamlingen, ikke opnåede valg.

/ritzau/AFP