Læge advarer mod populær drikke før sengetid: Dræber din nattesøvn værre end kaffe

Skrevet af Nicolai Haugsted

16/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du problemer med at sove? Måske er dette årsagen.

Dagens topnyheder

Mælk har længe været rost som den ultimative natdrik for en rolig søvn, men en ny undersøgelse udfordrer denne antagelse ved at placere te og varm chokolade over mælk i forhold til at fremme bedre søvnkvalitet.

Forskning viser, at folk, der indtager te eller varm chokolade før sengetid, faktisk oplever bedre søvn end dem, der drikker mælk.

Det skriver Daily Star.

Undersøgelsen involverede en gruppe deltagere, der blev bedt om at drikke forskellige væsker, herunder te, kaffe, mælk og varm chokolade, før de gik i seng. Resultaterne var overraskende, da det viste sig, at personer, der drak mælk, havde de dårligste søvnmønstre med kun omkring seks timer og 52 minutters søvn, mens kaffe- og tedrikkere opnåede henholdsvis over syv og syv og en halv times søvn.

Det var ikke kun længden af søvn, der var påvirket, men også kvaliteten. Både te- og varm chokolade-drikkere oplevede over en time og et halvt af REM-søvn, som er den søvnfase, hvor de fleste drømme finder sted.

Søvnkonsulent Rosey Davidson fra Just Chill Baby Sleep understreger, at effekten af mælk på søvn ikke er entydig, da individuelle reaktioner på indholdsstofferne kan variere. "Mælk bliver ofte talt om som et søvnhjælpemiddel på grund af dets indhold af tryptofan, en aminosyre, som er en forløber for serotonin og melatonin. [Men] beviserne, der understøtter mælkens direkte indvirkning på søvnen, er blandet," siger Davidson.

Hun forklarer yderligere, at selvom tryptofan i teorien kan fremme søvnighed, er det usandsynligt, at mængden i mælk er tilstrækkelig til at have en mærkbar effekt. Den mulige placebo-effekt af at indtage mælk som en del af en sengetidsrutine kan dog stadig spille en rolle i at fremme afslapning.

Davidson tilføjer, at det er vigtigt at undgå at indtage store mængder af enhver væske lige før sengetid, da det kan forstyrre søvnen.