Læge kræves fængslet for at behandle patienter sjusket

Skrevet af admin

27/04/2015

Dagens topnyheder

Anklagemyndigheden kræver både fængsel og bøde til en københavnsk læge, der fortsatte med at udgive sig for at være gigtlæge og behandlede patienter, selv om Sundhedsstyrelsen havde frataget ham autorisationen.

Desuden kræves lægen nu straffet for "grovere og gentagen forsømmelse og/eller skødesløshed" ved behandlingen af gigtpatienter i flere klinikker i hovedstadsområdet, blandt andet på Østerbro og Frederiksberg.

Af anklageskriftet mod den tidligere læge, som Ritzau har fået aktindsigt i, fremgår det, at forsømmelse eller sjusk stod på i en periode på 12-13 år og gik ud over adskillige patienter, der søgte en speciallæge i reumatologi.

Hele 14 patienter er opgivet med navn i anklageskriftet.

Lægen fik den 11. juli 2014 frataget sin lægeautorisation, og i den situation må han ikke længere praktisere som læge.

Ifølge anklagemyndigheden fortsatte han imidlertid i en periode på tre måneder, indtil han blev meldt til politiet, med at betegne sig som læge eller handlede på en måde, så patienterne troede, at han var læge, og det kræves han nu dømt for.

I den periode afholdt den 70-årige mand over 400 lægekonsultationer. Han udskrev recepter og foretog lokalbedøvelse, opererede og brugte receptpligtig medicin og foretog blokadeindsprøjtninger, fremgår det af anklageskriftet.

Det fremgår også, at lægen i årevis førte mangelfulde patientjournaler. Anklagemyndigheden kalder dem "utilstrækkelige, sparsomme, overfladiske og sporadiske".

Det vil sige, at det ikke fremgår, om lægens behandling er velbegrundet, og om patienten har givet sit samtykke til den.

Behandlingerne bestod ofte i langvarige og overdrevne blokadebehandlinger med lidocain og andre lokalbedøvende præparater.

Nogle gange blev blokadeindsprøjtningerne foretaget med saltvand, uden at der var en faglig begrundelse for det. Disse behandlinger udsatte patienterne for overhængende fare, fremgår det af anklageskriftet.

Lægen har i en årrække været i Sundhedsstyrelsens søgelys, og den 18. december 2013 indskrænkede styrelsen hans ret til at ordinere medicin.

Det fremgår imidlertid, at han efter denne dato fortsatte med at ordinere lokalbedøvende, afhængighedsskabende eller potensfremmende medicin.

Sagen behandles i Retten på Frederiksberg til efteråret. Her risikerer lægen en fængselsstraf på op til fire måneders fængsel.

/ritzau/