Læge om nyt studie: Ikke flere Panodiler mod rygsmerter

Skrevet af admin

24/07/2014

Mest læste i dag

Når ryggen gør ondt, ryger der ofte en Panodil ned eller to. Men det smertestillende stof paracetamol - bedre kendt som Panodiler eller Pamol - har ikke slet nogen væsentlig effekt på smerter i den nedre af ryggen. Det viser en ny australsk undersøgelse.

Og det er et meget interessant resultat, siger professor i rygsygdomme og overlæge ved Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital Tom Bendix.

- Der er ikke noget studie, som kan stå helt alene. Men jeg vil godt tillade mig at sige, at skulle der komme tre studier inden for nogle år, der viser sig, at den alligevel har en effekt, så har man ikke gjort nævneværdig skade, hvis man holder op med at give Panodil til lændesmerter på basis af det aktuelle studium.

- Jeg vil i hvert fald ikke det give mere, indtil det eventuelt er modbevist, siger han til Ritzau.

Han påpeger, at med et studium af denne her art med så mange forsøgspersoner og dygtige forskere i ryggen er der ingen grund "til at være bange for, at det er en fuser".

1652 personer med akutte rygsmerter har deltaget i undersøgelsen, som viste, at Panodiler ikke havde bedre effekt end placebo-piller.

Faktisk kom forsøgspersonerne, der fik piller uden et smertestillende virkemiddel, sig en dag hurtigere sammenlignet med dem, der fik rigtig medicin.

Tom Bendix understreger vigtigheden af, at få folk til at forstå deres smerter bedre, så de kan leve bedst muligt trods ondt i ryggen.

- Vi skal være tilbageholdende med overhovedet at bruge de fleste traditionelle behandlinger. Rygsmerter er noget, der bølger op og ned, og det kan vi for det meste ikke gøre ret meget ved, siger han.

Det australske forsøg er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet.

Ifølge WHO er rygsmerter Danmarks tungeste sygdomsbyrde. Hver tredje dansker har jævnligt ondt i ryggen og 80 procent vil på et tidspunkt opleve rygsmerter. Det koster årligt samfundet 7,3 milliarder alene i sygefravær, ifølge Statens Institut for Folkesundhed.

/ritzau/