Lægeforeningen: Sundhedsudspil giver godt udgangspunkt

Skrevet af admin

21/08/2014

Dagens topnyheder

Det nære sundhedsvæsen kommer i fokus i regeringens sundhedsudspil, vurderer Lægeforeningen, der overordnet tager godt imod politikernes forventede prioriteringer.

- De foreløbige udmeldinger er, at man ønsker at have fokus på det nære sundhedsvæsen, og det hilser vi meget velkommen. For der er ingen tvivl om, at det er i den del af sundhedsvæsnet, at man kan mindske ulighed og bedst håndtere patientgrupper som kronisk syge og ældre, siger formand Mads Koch Hansen.

Han understreger, at han endnu ikke har set selve udspillet, som ventes at blive fremlagt torsdag.

Regeringen lægger ifølge flere medier op til at styrke indsatsen for 1,7 millioner danskere, som lider af en kronisk sygdom.

Ifølge Berlingske indeholder regeringens sundhedspakke tiltag for fem milliarder kroner frem mod 2018. Heraf vil regeringen investere halvanden milliard kroner i bedre behandling af kronisk syge.

Derudover skal der skæres i antallet af indlæggelser, da en overflødig tur på hospitalet både er dyr for det offentlige og hæmmende for patientens livskvalitet. Derfor skal flere patienter ifølge Politiken undgå indlæggelse, hvis de kan klare sig med et besøg hos egen læge eller behandling i hjemmet.

Yderligere skal de ekstra penge bidrage til, at patienter med kroniske sygdomme opdages tidligere, ligesom regeringen vil styrke bevillingen til de praktiserende læger med én milliard kroner, så de i fremtiden får bedre redskaber til at opdage kræftsygdomme og kroniske sygdomme tidligere, end de gør i dag.

Samlet giver det ifølge Mads Koch Hansen et fornuftigt udspil og et godt udgangspunkt for at finde løsninger, der fungerer. Han efterlyser dog også midler til akutbehandlingen, hvis det ikke har fundet vej til regeringens planer.

- Når man prioriterer, er det tit patientgrupper som hjertepatienter, kræftpatienter og så videre, men mange patienter kommer ikke på sygehuset som del af en gruppe.

- Der er der brug for, at man har fokus på akutafdelinger og medicinske afdelinger. Blandt andet viser undersøgelser, at der er større sygelighed og dødelighed for folk indlagt aften og nat. Ressourcerne betyder noget for kvaliteten af det arbejde, der foregår. Det har vi meget fokus på, siger han.

/ritzau/