Lækket udkast: Det sagde Grækenland nej til

Eurolandenes finansministre kom på onsdagens møde i Bruxelles ikke nærmere en afklaring om Grækenlands gældsproblemer.

Mødet endte uden så meget som en samlet udtalelse fra de 19 ministre.

Der blev ellers aftenen igennem arbejdet på en fælleserklæring om håndteringen af de græske finanser, og sidst på aftenen forlød det, at der var enighed.

Men efter flere gennemskrivninger og efter at flere landes ministre allerede havde forladt mødet, trak det ud med det varslede afsluttende pressemøde.

Da pressemødet endelig kom, var der ingen tekst og ikke skyggen af den politiske aftale, der skulle danne grundlag for videre tekniske forhandlinger inden eurogruppens næste møde på mandag.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne sagde finansminister Yanis Varoufakis nej efter at have ringet hjem til Athen.

I det ret korte sidste udkast, som Ritzau har set en kopi af, tales der om at "forlænge" den nuværende gældsaftale mellem Grækenland og de internationale kreditorer indtil parterne kan blive enige om "en mulig ny kontraktlig aftale".

Aftalen mellem Grækenland og EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond udløber i slutningen af februar.

Den nye græske regering ønsker en genforhandling af hele redningspakken, der stiller skrappe spare- og reformkrav til Grækenland til gengæld for udlandets milliardlån.

På den anden side står især Tyskland, der insisterer på, at Grækenland opfylder betingelserne i aftalen med kreditorerne.

Og den holdning går igen i udkastet, som indledes med en konstatering af, at finansministrene "i dag har gjort status over den aktuelle situation i Grækenland".

Videre hedder det:

"De græske myndigheder har givet udtryk for deres engagement i en bredere og stærkere reformproces rettet mod en varig forbedring af vækstmulighederne. Samtidig har de græske myndigheder gentaget deres utvetydige engagement i de finansielle forpligtelser over for alle deres kreditorer".

Eurogruppens leder, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, medgav på det forsinkede pressemøde, at man ikke nåede så langt, som han havde håbet. Der er ikke planlagt nye samtaler på noget niveau før eurogruppens ordinære månedlige møde på mandag.

Den græske finansminister, Varoufakis, nedtonede uenigheden og udtrykte håb om, at forhandlingerne på mandag "kan lukkes på en måde, der er optimal for begge parter".

ritzau/

 

Dagens Gossip