Ledigheden faldt en smule i april

Skrevet af admin

29/05/2015

Dagens topnyheder

I april kunne 500 melde sig ud af arbejdsløshedskøen i Danmark. Bruttoledigheden faldt med 500 fra marts til april, så der nu er i alt 126.600 fuldtidsledige, oplyser Danmarks Statistik.

Det lille fald i ledigheden er dog ikke nok til at rokke ved ledighedsprocenten, som fortsat er 4,8 procent af arbejdsstyrken. Det er fortsat det laveste niveau siden maj 2009, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

- Det sætter en streg under, at opsvinget nu viser sig i ledighedstallene. Med udsigt til, at væksten får bedre fat i år, er det da også vores forventning, at arbejdsmarkedet går stadig lysere tider i møde, siger Tore Stramer i en kommentar.

Han forventer en fremgang i beskæftigelsen på i omegnen af 35.000 personer frem mod udgangen af 2015.

- Det skal vi glæde os over, da en fortsat fremgang i beskæftigelsen er en altoverskyggende forudsætning for en mere blivende vending i privatforbruget og dermed den økonomiske vækst, siger Tore Stramer.

Han advarer sammen med flere andre økonomer om, at ledigheden dog kan gå hen og blive for lav.

- Der går som regel en rum tid, fra økonomien begynder at rejse sig, til det viser sig i ledighedstallet, fordi virksomhederne lige skal se, at opsvinget bider sig fast, før de fastansætter, siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Et faldende ledighedstal er altså også udtryk for, at virksomhederne tror lidt mere på fremtiden. Hvis vi gerne vil have den udvikling til at fortsætte, så er det på høje tid, at der sættes gang i reformer, der gør, at vi undgår flaskehalse, siger han i en kommentar.

Arbejdsløshedstallene dækker over regionale forskelle. Den seneste måned er ledighedsprocenten faldet med 0,2 procentpoint på Bornholm og 0,1 procentpoint i København og Nordsjælland.

Modsat er andelen af ledige steget med 0,1 procentpoint i Vest- og Sydsjælland samt i Sydjylland. I de øvrige landsdele har ledighedsprocenten været uændret.

I april var ledighedsprocenten lavest i Nordsjælland med 3,6 procent og højest i København med 5,8 procent.

Arbejdsløshedstallet opgøres hver måned på baggrund af antallet af dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Bruttoledigheden medtager de aktiverede ledige, der skønnes at være jobparate.

/ritzau/