Lego har en ambitiøs klimapolitik og har netop investeret tre milliarder kroner i en havvindmøllepark i Tyskland, der åbnede for blot to uger siden, og som vil modtage tysk statsstøtte i mindst otte år.
Men samtidig er Lego medlem af en dansk brancheforening, der er den mest højlydte modstander af statsstøtte til vindkraft, og som direkte opfordrer til at indstille udbygningen af den vedvarende energi i Danmark, skriver Politiken mandag.
Umiddelbart kan det virke som et paradoks, men det er det ikke, mener Legos kommunikationschef, Charlotte Simonsen.
- Spørgsmål om vedvarende energi er ikke en del af vores engagement i foreningen, siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken.
Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE) tæller omtrent 50 virksomheder, der alle bruger meget energi. Formand Steen Vohlander opfordrer til at gøre det stik modsatte af Lego, nemlig indføre et øjeblikkeligt stop for nye vindmøller bygget med statsstøtte.
- Vi skal ikke udbygge den vedvarende energi hurtigere, end der er brug for. Vi har allerede opfyldt målet for 2020, så nu bør udbygningen sættes på pause, siger han til Politiken.
Indtil for nylig var to af Danmarks største grønne virksomheder, Danfoss og Velux, også medlemmer af FSE.
Men Velux meldte sig ud i januar, og Danfoss meldte sig ud i fredags, efter at Politiken havde spurgt til virksomhedens medlemskab.
Også Danmarks største dagligvarekæde, Coop, er medlem af FSE, samtidig med at firmaet bryster sig af en meget grøn profil.
Informationschef Jens Juul Nielsen oplyser i en mail, at der er tale om et toårigt prøvemedlemskab, og at Coop ikke har deltaget i møder i Foreningen af Slutbrugere af Energi.
I Greenpeace mener programchef Birgitte Lesanner, at medlemskabet er problematisk:
- Det er vigtigt at gøre, som man prædiker. Hvis man er en grøn virksomhed, kan man ikke bare udlicitere de forkerte holdninger til en brancheforening. Hvis Lego og Coop mener deres klimaindsats seriøst, bør de melde sig ud af FSE, siger hun til Politiken.
/ritzau/