Lektor: Palæstina-aftale indeholder plusser og minusser

Skrevet af admin

23/04/2014

Mest læste i dag

Det er gode nyheder for den interne fred i Palæstina, at den islamistiske gruppe Hamas og selvstyrets præsident Mahmoud Abbas' PLO onsdag indgik en forsoningsaftale. Men det er omvendt dårlige nyheder for fredsforhandlingerne mellem Palæstina og Israel.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Seeberg, der er lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

- På den ene side vil man umiddelbart sige, at det er godt, at der er positive tegn på fremskridt for freden mellem palæstinenserne. For det har i meget lang tid været umuligt, når nationen bestod af to stridende parter.

- På den anden side er problemet, at Israel med en vis ret kan fastholde, at de nu risikerer at få en modstander over for sig, hvoraf en del fortsat afviser at anerkende Israels ret til at eksistere som en jødisk stat i Mellemøsten, siger Peter Seeberg.

Israel reagerede på forbrødringen mellem PLO og Hamas ved først at bombe udvalgte mål i Gaza og dernæst aflyse et fredsforhandlingsmøde, der skulle have fundet sted onsdag aften.

- Man kan godt sige, at det er meget dårligt timet af PLO, men det er ganske givet også et udtryk for, at man ønsker, at der skal ske interne fremskridt, og at man også godt ved, at der hos det palæstinensiske folk er udtalt skepsis over for fredsforhandlingerne med Israel.

- Så det er sandsynligvis et forsøg på at dele sol og vind lige fra PLO's side. Og det bliver - for at sige det lige ud - noget rod, lyder det fra lektoren.

PLO er en paraplyorganisation, der blandt består af den moderate Fatah-bevægelse. Netop Fatah og Hamas har rivalisering, der tidligere er mundet ud i væbnede konflikter.

De to grupper har uden held tidligere forsøgt at indgå samarbejdsaftaler, og der er ingen garantier for, at den nye forsoningsaftale skal føre til varig fred mellem parterne.

- De detaljer fra aftalen, som vi kender til, indeholder ikke noget afgørende nyt i forhold til tidligere aftaler mellem Hamas og Fatah.

- Der er ikke tale om, at der nu etableres en aftale, som vi ikke har set før, og som for alvor indikerer, at man når frem til noget permanent, fastslår Peter Seeberg.

/ritzau/