Krig i Syrien, kaos i Yemen og en endeløs konflikt mellem israelere og palæstinensere.
De kolossale udfordringer i Mellemøsten trækker tilsyneladende alle tråde til Iran og den mere end 10 år lange disput om landets atomprogram, som Vesten frygter kan lede til udvikling af atomvåben.
Derfor er det aktuelle forsøg i Geneve på at nå en løsning mellem seks af verdens stormagter på den ene side og Iran på den anden side meget vigtigt, lyder det fra den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).
- Jeg krydser fingre og håber, siger Lidegaard.
- I mange af Mellemøstens konflikter er Iran en del af problemet, og derfor bliver iranerne også nødt til at være en del af løsningen.
Udenrigsministeren holdt onsdag møde med Irans viceudenrigsminister, Majid Takhte Ravanchi, om blandt andet atomforhandlingerne.
Danmark er - som tidligere - ikke involveret i forhandlingerne. Danske interesser varetages via EU, og USA spiller den centrale rolle.
Den amerikanske regering forhandler under nationalt pres fra særligt republikanerne om en total afmontering af atomprogrammet. Det kommer de næppe langt med.
Irans præsident, Hassan Rouhani, har onsdag gentaget det standpunkt, der er gået som et omkvæd gennem årevis af møder: Vi insisterer på videreførelse af "et fredeligt atomprogram."
Der arbejdes angiveligt i øjeblikket på at nå en aftale, der skal sikre, at Irans mulighed for at udvikle våben begrænses over de næste 10 år.
Lidegaard omtaler atomkonflikten som en barriere for "de politiske forhandlinger, som måske kan føre til en fredelig løsning i Syrien."
Den danske regering står ifølge udenrigsministeren 100 procent bag de anstrengelser, som USA og EU gør, og forløbet er ifølge Lidegaard nu inde i en "kritisk fase".
- Får vi løst dette atomspørgsmål, tror jeg, at vejen er banet for et betydeligt større samarbejde også mellem Danmark og Iran, der har en helt særlig interesse i de nordiske lande, siger Lidegaard.
USA's udenrigsminister, John Kerry, har i denne uge holdt møder med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif.
Der er sat en deadline for en politisk aftale 31. marts.
/ritzau/