Lodser: Vi kan få bedre lønnede job i udlandet

Skrevet af admin

19/05/2014

Dagens topnyheder

Danske Lodser frygter ikke erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens (S) liberalisering af lodsmarkedet. Et af argumenterne har været, at der skal mere konkurrence på lodsningen i danske farvande, fordi lodserne er for højt lønnet.

Det siger formanden for Danske Lodser, Bjarne Cæsar Jensen.

- Vi får i gennemsnit 1,1 million kroner om året inklusiv pension og alle tillæg. Vi arbejder hver anden weekend og i helligdagene.

- Det skal holdes op imod, at det tager mellem 10 og 15 år at uddanne os, fra vi starter på skolen, til vi har erfaring nok som seniorofficerer i handelsflåden til at blive lods, siger Bjarne Cæsar Jensen.

En lods skal ikke kun guide fragtskibe med farlige laster gemmen danske farvande, men også manøvrere dem ind og ud af danske havne, og den ekspertise opbygger de gennem adskillige år som officerer i handelsflåden.

Lodsformanden frygter ikke, at lodserne skal gå ned i løn.

- Vi kan finde mere vellønnede job i udlandet. Eksempelvis er tre lodser allerede rejst til Saudi-Arabien, hvor de kan tjene 1,5 millioner årligt, og til en lang lavere skat end vi betaler i Danmark. En fjerde lods er på vej til Saudi-Arabien også, fortæller Bjarne Cæsar Jensen.

Samtidig kan lodserne ifølge lodsformanden vende tilbage til handelsflåden som seniorofficerer og kaptajner, hvor de vil tjene en højere løn ved at sejle på verdenshavene end ved at være lods i Danmark, og de søger mod offshoreindustrien.

Dermed vil højtuddannet ekspertise kunne forsvinde ud af landet.

Der er omkring 200 lodser i Danmark, der arbejder dels i havnene, dels i det statslige lodsselskab Dan-Pilot.

- Lodserne har prøvet det her før ved den første liberalisering af lodsvæsnet i 2006. Dengang steg priserne på lodsning, og det vil også ske denne gang. Det vil komme sivende, at der skæres ned på Dan-Pilot og antallet af medarbejdere reduceres.

- Desuden er lodserne trætte af, at politikerne hele tiden vil ændre på systemet og ikke værdsætter det arbejde, som lodserne udfører omkring sikkerhed i de danske farvande, der er nogle af verdens mest befærdede, siger Bjarne Cæsar Jensen.

/ritzau/