Løkke følger Obama og melder ankomst til klimatopmøde

Skrevet af admin

28/10/2015

Dagens topnyheder

Lars Løkke Rasmussen (V), som stod i spidsen for klimatopmødet i København for seks år siden, vil også repræsentere Danmark ved det kommende FN-topmøde i Paris om klimaet.

Statsministeren deltager i COP21, oplyser Statsministeriet til Ritzau.

Meldingen kommer dagen efter, at verdensledere som den amerikanske præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, har meddelt, at de deltager ved åbningen af COP21 i Paris den 30. november.

Længe har der hersket tvivl om, hvem og hvor mange af de store ledere der møder op til COP21, som kaldes det vigtigste møde i en generation, - og af andre den sidste chance for måske at kunne redde klimaet mod irreversible og meget betydelige forandringer.

Den lange venteleg skyldes ifølge eksperter og iagttagere af den internationale klimadebat, at stats- og regeringschefer ikke igen vil havne i en så pinlig og svær situation, som da de var samlet i Bella Center i 2009.

Dengang deltog 110 stats- og regeringschefer de sidste to dage, men de forlod København frustrerede og uden en løsning på verdens klimaproblemer.

Der er den forskel på de to topmøder, at man i Paris ifølge det franske værtskab ikke vil invitere toplederne til afslutningen af mødet. De deltager derimod på førstedagen.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, som er vært for klimakonferencen, sagde tirsdag, at 80 ledere har meddelt, at de kommer til åbningen af mødet 30. november.

Ud over topledere fra Kina, USA, Storbritannien, Tyskland og Brasilien deltager også den indiske premierminister, Narendra Modi.

Indien har som det sidste af de store lande annonceret en plan for, hvordan inderne vil bidrage til at reducere den globale opvarmning.

Frankrigs udenrigsminister mener, at mødets planlægning i København bar en del af skylden for, at det ikke gik som håbet.

- Forhandlerne ventede på, at stats- og regeringscheferne skulle komme og forhandle, og statslederne kunne ikke løse noget, siger Fabius.

Denne gang er idéen, at der skal skabes noget politisk drivkraft i begyndelsen, tilføjer han.

/ritzau/