Lovede at droppe russisk træ: IKEA bryder sit eget løfte

Skrevet af Mathias Madsen

10/05/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
IKEA lovede i starten af marts at sætte brug af russisk og belarusisk træ på pause, men to måneder senere lever møbelgiganten ikke op til løftet.

Mest læste i dag

Den 3. marts - en uge efter invasionen af ​​Ukraine - oplyste IKEA, at man havde afbrudt forretningerne med Vladimir Putins Rusland. Varehusene ville lukke, og virksomheden ville stoppe med at købe russiske møbler:

"Det betyder, at Inter Ikea-koncernen sætter al eksport og import til og fra Rusland og Hviderusland på pause," skrev virksomheden på sin hjemmeside.

Beslutningen om at afbryde båndene til Rusland gav genklang verden over, og det svenske firma blev hyldet som et forbillede. Men handlen med Rusland er fortsat i stilhed - og den stopper ikke umiddelbart.

Det skriver Aftonbladet.

Nævner ikke totalt stop for Rusland

I et brev fra Robert Olsson, udviklingschef for indkøb i IKEA, til møbelgigantens leverandører, sendt d. 25. marts, fremgår det, at IKEA's russiske træindkøb er planlagt til at falde med 85 procent i forhold til sidste år fra april, men at det i modsætning til i Hviderusland ikke er tale om noget totalt stop. Der er heller ikke specifikke volumenkrav til virksomhedens enkelte møbelleverandører.

"IKEA forventer også, at alle leverandører fortsat vil mindske deres afhængighed af russiske træråvarer," står der i brevet.

IKEA oplyste den 3. marts i år, at virksomheden ville sætte driften i Rusland på "pause" som følge af landets invasion af Ukraine.

Intern mail bekræfter fortsat handel med russisk træ

I et internt brev fra d. 25. marts bekræfter IKEA, at tømmerhandlen med Rusland fortsætter på trods af krigen.

En e-mail-korrespondance mellem indkøbschefer inden for IKEA, som Aftonbladet har læst, viser, at leverandørerne under visse betingelser, såsom at mængderne er godkendt af IKEA, kan købe lige så meget russisk træ som sidste år.

"Det føles mærkeligt og slet ikke godt, at vi støtter Putin ved ikke at afbryde denne handel," siger en medarbejder til Aftonbladet.

Sender milliarder til Putin

Den 8. marts besluttede to internationale certificeringsorganisationer at trække al certificering af russisk og belarusisk træ tilbage. Det skete blandt andet på grund af de tætte bånd mellem den russiske tømmerindustri og staten.

På trods af dette valgte IKEA fortsat at holde døren åben for russisk træ.

Putins krigskasse er stærkt afhængig af landets indtægter fra råvareeksporten. Derfor er det russiske tømmer en vigtig indtægtskilde, der før krigen sikrede milliarder til den russiske statskasse. Som følge heraf besluttede EU d. 8. april at indføre sanktioner mod russisk træ.

En e-mailkorrespondance fra begyndelsen af ​​maj viser, at IKEA alligevel ikke har ændret holdning til russiske træleverancer inden for rammerne af allerede underskrevne kontrakter.

"Reduceret ekstremt meget"

Robert Olsson, indkøbsudviklingschef i IKEA, bekræfter over for Aftonbladet, at IKEA ikke har indført et totalt stop, trods løftet i marts om at stoppe importen fra Rusland:

"Vi har reduceret ekstremt meget og reduceret vores 'afhængighed' af Rusland. Det er vores fokus. Men vi lukkede ikke alt på én gang, da det ville sætte en stopper for vores egne produktionsenheder. Derudover er nogle af vores leverandører blevet ved med at købe noget træ, fordi de skal finde nye forsyningskæder."

Allerede før Ruslands invasion af Ukraine var der mangel på træ i verden med stærkt stigende priser. Det tvang IKEA til at hæve priserne på sine møbler. Ifølge Robert Olsson har krigen skabt yderligere vanskeligheder for møbelgiganten:

"Vi har kæmpe problemer med at få varer til vores varehuse nu. Dette er slet ikke nemt."