Lykketoft: Politikere skal respektere magtens tredeling

Skrevet af admin

07/12/2014

Mest læste i dag

Politikerne skal tilbage til skolebænken og terpe grundloven.

Sådan lyder det fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), efter at flere politikere har kommenteret sagen om dansk-marokkaneren Sam Mansour, der er blevet idømt fire års fængsel og får lov til at beholde sit danske statsborgerskab.

Sam Mansour har på flere sociale medier opfordret til terror og drab på navngivne danskere, og derfor bør han fratages sit danske statsborgerskab, har en række politikere udtalt.

Sam Mansour har 14 dage fra dommen faldt torsdag til at afgøre, om han vil anke, og derfor er det endnu for tidligt at kommentere sagen, lyder kritikken.

Mogens Lykketoft vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger, at politikerne generelt skal respektere magtens tredeling.

- Det er overladt til domstolen at fortolke lovene, som vi vedtager i Folketinget. Det bør vi ikke blande os i. Når domstolen er færdige med sagen, kan vi ændre lovene, det er vores prærogativ (rettighed, red.).

- Man skal respektere den tredeling, der er i magten. Det gør man efter min mening mest korrekt ved at undlade at have synspunkter på retsafgørelser, der ikke er endelige, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Inger Støjberg (V), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Skaarup (DF) og Martin Henriksen (DF) er søndag alle blevet politianmeldt af Sam Mansours forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, for at kommentere den konkrete sag.

Politikerne beskyldes for at have overtrådt Retsplejelovens paragraf 1017, efter hvilken det kan give bøde eller fængselsstraf at fremsætte udtalelser, så længe en straffesag ikke er endeligt afgjort.

Spørgsmål: Kan det påvirke udfaldet, at markante politikere udtaler sig på den måde?

- Det kan man ikke vide, men man kan ikke afvise det. Men min kommentar er fuldstændig principiel i forhold til vores opgave, der handler om ikke at kloge sig på retsafgørelser, der ikke er endelige, siger han.

Værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF) sætter dog spørgsmålstegn ved, hvornår politikere så må udtale sig.

- Jeg aner ikke, om den sag bliver anket, måske gør den, måske gør den ikke. Skal jeg gå og vente på, at den bliver anket, før jeg kan udtale min harme over, at han har fået for mild en dom, siger hun.

Til det svarer Mogens Lykketoft:

- Det må hver især gøre op med sig selv. Og jeg forstår, at retspræsidenten på Frederiksberg mener, at udtalelsen kan være på kanten af, hvad der er lovligt, siger han.

Dermed henviser han til, at retspræsident Torben Goldin, Retten på Frederiksberg, fredag pegede på, at politikerne bryder loven med deres udtalelser, fordi sagen ikke er endeligt afsluttet.

/ritzau/