Mandag er knald eller fald for Grækenland og Europa

Det lykkedes heller ikke Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, i andet forsøg at få valgt en præsident. Nu skal der være en tredje og afgørende afstemning, som risikerer at udløse nyt økonomisk kaos i Europa.

Samaras kandidat, den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas, fik tirsdag kun 168 ud af de 180 stemmer i parlamentet, som behøves for at blive valgt.

Hvis det ikke lykkedes ved den afgørende afstemning mandag at få de nødvendige 180 stemmer, så bliver der udskrevet valg.

Det er en afstemning, som vil blive fulgt verden over, fordi den kan få konsekvenser for verdensøkonomien.

Alle meningsmålinger viser, at et valg i utide vil blive vundet af det venstreorienterede parti Syriza, som ikke vil respektere de økonomiske hjælpepakker, som EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond har indgået med Grækenland for at afværge en statsbankerot og exit fra euroen.

Samaras skal bruge de kommende dage på at overtale uafhængige parlamentsmedlemmer og mindre partier til at stemme for Dimas.

De finansielle markeder og de europæiske lande følger nøje afstemningerne i Athen. De forbereder sig på, hvordan de kan afbøde en krise, hvis ikke der bliver valgt en præsident.

Faren er, at ny uro om græsk økonomi kan forplante sig til andre gældsplagede lande i Sydeuropa.

Fire år efter den græske krise brød ud i lys lue, er regeringen i Athen fortsat optaget af at finde drastiske besparelser på statsbudgettet, der tilfredsstiller IMF og de europæiske långivere.

Græsk økonomi er styrtdykket med massearbejdsløshed og stærkt faldende levestandard til følge.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip