Mange danskere benytter det hver dag: Nu bliver det op til 13% dyrere

25/09/2023 12:12

Kamille Isaksen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er prisstigninger i vente til togpassagerer næste år. Den konkrete prisstigning varierer efter område og billettype.

Mest læste i dag

Når vi træder ind i det nye år, vil det igen blive dyrere at køre med tog i Danmark, fortæller DSB. 

Dette sker efter at i samarbejde med blandt andet regionale trafikselskaber, Din Offentlige Transport og Arriva netop har fastsat taksterne for togrejser i 2024. 

De kommende takststigninger varierer fra område til område samt hvilken billettype, der er tale om. Generelt set kommer prisstigningerne til at ligge omkring 10 procent, og der ses en tendens til, at taksterne er højere øst for Storebælt.

Pendlerkortet kommer i gennemsnit til at stige med 5 procent vest for Storebælt, mens dem øst for Storebælt typisk vil komme til at betale 11,2 procent mere. Hvis man anvender Rejsekort, kommer gennemsnitsprisen på enkeltrejser til at stige mellem 8,75 og 12,8 procent. Sidst er det bemærkelsesværdigt, at enkeltbilletter stiger med 9,5 procent, mens de øst for Storebælt blot stiger med 0,9 procent i snit.

»Hvis man kan rejse uden for myldretiden, er der fortsat rigtigt gode muligheder for at få et godt tilbud«, siger Charlotte Kjærulff, der er kundechef i DSB, til  Politiken.

Dette ses generelt i praksis ved køb af de såkaldte orange billetter. Orange billetter til strækningen mellem København og Aarhus kan fås fra 119 kroner, hvilket er omtrent en  fjerdedel af normalprisen for en enkeltbillet på 469 kroner.

Prisstigningerne på offentlig transport bliver hvert år besluttet af Trafikstyrelsen. Beslutningen sker på baggrund af udviklingen af trafikselskabernes omkostninger, hvilket i år har været præget af høje energipriser og høj inflation. 

Prisstigningerne træder i kraft 21. januar næste år.