Margrethe Vestager spænder ben for stor dansk telefusion

Skrevet af admin

11/09/2015

Mest læste i dag

Telenor og TeliaSonera har besluttet at trække sig fra den planlagte fusion af deres teleforretninger i Danmark.

- Selskaberne har ikke været i stand til at nå til enighed med EU-Kommissionen om acceptable betingelser for at skabe en ny robust mobiloperatør, skriver Telenor i en pressemeddelelse.

De to selskaber, der er henholdsvis Danmarks næst- og tredjestørste mobilselskab, har i lang tid lagt arm med EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager om at få lov at fusionere.

Men uoverensstemmelserne med EU er uløselige.

- For at varetage begge selskabers interesse var det nødvendigt at handle nu, siger Kjell-Morten Johnsen, koncerndirektør og europachef i Telenor, i pressemeddelelsen.

- Telenor og Telia vil fortsætte med at konkurrere og levere produkter og services i det danske marked gennem vores oprindelige respektive og fuldt operative selskaber.

EU-kommissær Margrethe Vestager bekræfter i en pressemeddelelse, at Telenor og TeliaSonera ikke har været i stand til at komme med tilstrækkeligt overbevisende forsikringer til hende om, at en fusion imellem de to selskaber ikke ville skade konkurrencen på det danske mobilmarked.

- Jeg er af den overbevisning, at det at sikre, at markederne er konkurrencedygtige, er afgørende både i forsøget på at tilskynde innovationen og investeringerne i det europæiske marked for telekommunikation og for at tilbyde priser, som forbrugerne kan betale, skriver hun.

De to selskaber har ønsket at slå pjalterne sammen til ét selskab på grund af den pressede situation på det danske telemarked, hvor konkurrencen er særdeles intens.

Men den ønskede fusion er kommet i Margrethe Vestagers søgelys, fordi den vil reducere antallet af aktører på mobilmarkedet fra fire til tre, hvilket EU finder konkurrenceforvridende.

For at komme kommissionen i møde har Telenor og TeliaSonera forsøgt at justere deres fusionsplaner, så der ville kunne blive plads til et nyt mobilselskab i Danmark efter en fusion.

Selskabet ville dog ikke kunne eje sit eget netværk, hvilket nu har blokeret for den europæiske godkendelse af sammenlægningen. For EU-Kommissionen er det altafgørende, at man selv ejer et netværk og ikke skal leje sig ind hos en konkurrent.

- Vi er overbevist om, de betydelige bekymringer vedrørende konkurrencen fordrer tilsvarende betydelige midler. Dette betyder oprettelsen af en fjerde mobil netværksoperatør, siger Margrethe Vestager.

Det, som parterne tilbød, var ikke tilstrækkeligt til at forhindre, at det kunne skade konkurrencen på det danske mobilmarked.

/ritzau/