Medier: Rusland genåbner spionbase på Cuba

admin

|

17/07/2014

Dagens topnyheder

Rusland har indgået en aftale med Cuba om at genåbne en stor efterretningsbase, hvorfra russerne i en årrække spionerede mod USA, siger en russisk sikkerhedskilde til nyhedsbureauet Reuters.

Lourdes-basen, der ligger syd for den cubanske hovedstad Havana, husede under den kolde krig omtrent 3000 russere og var en af Sovjetunionens vigtigste aflytningsposter mod USA.

- Der er indgået en rammeaftale, siger sikkerhedskilden, som dermed bekræfter oplysninger i den russiske avis Kommersant om, at præsident Vladimir Putin under sit besøg på Cuba i sidste uge landede aftalen om genåbningen af basen.

Meldingerne kommer samtidig med, at USA og EU netop har varslet skærpede sanktioner mod Rusland som følge af landets støtte til ukrainske separatister i det østlige Ukraine.

Overfor det russiske nyhedsbureau Itar-Tass afviser Putin imidlertid selv, at han har planer om at genetablere efterretningsarbejdet på den cubanske base.

- Rusland er i stand til at gennemføre det nødvendige forsvarsarbejde uden denne funktion, siger præsidenten.

I Washington afviser udenrigsministeriets talskvinde Jen Psaki at forholde sig til påstanden med henvisning til, at oplysningen ikke er bekræftet fra officielt hold.

Andre amerikanske diplomater påpeger samtidig, at foranstaltningen vil være dyr og næppe vil give det store afkast.

Da russerne lukkede spionbasen i 2001, betegnede ledelsen i Kreml handlingen som et udtryk for velvilje mod USA.

Ifølge Kommersant har det i flere år været diskuteret, om arbejdet på basen skulle genoptages, og med det forværrede forhold landene imellem er argumenterne for at intensivere efterretningsarbejdet blot taget til.

Russiske forsvarsanalytikere mener, at en genåbning af basen vil være et logisk træk af Rusland.

- Man må huske, at Ruslands muligheder for at samle tekniske efterretningsoplysninger er relativt svage. Dette vil hjælpe, mener Ivan Konovalov, der er leder af det Moskva-baserede Center for Strategic Trends Studies.

/ritzau/Reuters