Mere end hver fjerde dansker står til at få skattesmæk: Sådan undgår du skattebomben

02/11/2023 12:21

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tag sagen i egen hånd og gør dette, hvis du vil undgå skattebomben.

Mest læste i dag

Skat er for mange en jungle, og i år skal især boligejere holde tungen lige i munden, da forskudsopgørelsen vil se helt anderledes ud.

Årsagen til denne omvæltning er de nye ejendomsvurderinger, som nu spiller en central rolle i beskatningen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Tidligere var det kun ejendomsværdiskatten, der var i fokus, men fremover vil både ejendomsværdiskat og grundskyld blive betalt gennem forskuds- og årsopgørelser. 

Det betyder naturligvis også, at det er slut med at betale grundskyld i to eller tre årlige rater til kommunen.

Ikke en ny skat

Ifølge Kristoffer S. Olesen, som er skatteekspert fra Skatteguiden, kan det give en ubehagelig overraskelse, hvis man undlader at inkludere sin bolig i forskudsopgørelsen, når årsopgørelsen for 2024 offentliggøres.

Selvom Vurderingsstyrelsen hævder, at fire ud af fem boligejere vil opleve en samlet nedsættelse af boligskatten, kan det stadig føles som om, man betaler mere i skat, når begge ejendomsskatter opkræves via forskudsopgørelsen, lyder det fra Kristoffer S. Olesen.

Han påpeger, at det er vigtigt at forstå, at det ikke drejer sig om en ny skat, men blot en ændring i, hvordan den opkræves.

Der kan stadig rettes op på skaden

Det er derfor en god idé at tjekke forskudsopgørelsen for 2023 og gøre eventuelle tilpasninger, så man undgår ubehagelige skatteoverraskelser i marts, når årsopgørelsen offentliggøres.

Skatteguiden anslår, at 28 procent af danskerne vil stå over for et skattesmæk i marts 2023, hvis de ikke justerer deres forskudsopgørelse korrekt.

Men frygt ej. Du har stadig mulighed for at optimere din skat for dette år, både inden og efter årets udgang, ved at indberette endelige fradrag som befordringsfradrag og servicefradrag.

Ifølge Skatteguiden er det især den ældre befolkningsgruppe, der risikerer skattesmæk, mens de 30-39-årige ser ud til at være bedre rustet til at undgå ubehagelige skatteoverraskelser.