Merkel holder igen med nye sanktioner mod Rusland

Skrevet af admin

16/03/2015

Mest læste i dag

De prorussiske separatister i det østlige Ukraine respekterer ikke fuldt ud fredsaftalen, siger Tysklands kansler, Angela Merkel.

- Der er betydelige mangler i separatisternes overholdelse af tilbagetrækningen af tunge våben, siger Merkel på en pressekonference i Berlin.

Mandag mødtes hun med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, i den tyske hovedstad.

Porosjenko siger, at han vil have EU's ledere til at gøre det klart på et topmøde senere på ugen, at de vil indføre yderligere sanktioner mod Rusland, hvis Moskva ikke overholder fredsaftalen, der blev indgået i sidste måned under forhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

- Hvis forpligtelserne ikke efterleves, og jeg håber virkelig, at det vil blive sagt lige så tydeligt på topmødet, må sanktionerne fortsætte og optrappes, siger Porosjenko på pressekonferencen.

Men Merkel er tilbageholdende med at indføre nye sanktioner mod Rusland.

- Vi er om nødvendigt klar til at indføre nye sanktioner, men det er ikke et mål i sig selv, siger kansleren.

Nye sanktioner vil kun blive indført, hvis det er uundgåeligt, tilføjer hun.

- Men vi vil ikke have dem, siger Merkel.

- Hvis der er en ny situation, må vi tage en beslutning på ny.

Der ventes ikke at blive vedtaget nye sanktioner ved EU-topmødet senere på ugen, men de europæiske ledere ventes at understrege, at begge sider skal leve op til Minsk-aftalen.

Hvis det ikke sker, kan spørgsmålet om nye sanktioner blive taget op igen i juni.

Porosjenkos besøg i Berlin finder sted på etårsdagen for den kontroversielle folkeafstemning om Krim, hvor halvøens indbyggere med stort flertal sagde ja til at slutte sig til Rusland.

/ritzau/dpa