Mette Frederiksen med opsigtsvækkende udmelding

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er ikke noget behov for at genoprette forholdet, lyder det fra statsministeren.

Den magtfulde amerikanske efterretningstjeneste NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste om aflytning af danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

Det kunne DR afsløre for få dage siden.

Læs også

DMI advarer om muligt skybrud

Trods det mener Mette Frederiksen ikke, at der er grund til at frygte, at forholdet til de allierede er i fare. 

Det fortalte hun på et kort pressemøde tidligere i dag i forbindelse med afslutningsdebatten i Folketinget.

“Jeg tror ikke, det er korrekt fremstillet, at der er behov for at genoprette forholdet til Frankrig eller Tyskland. Vi har en løbende dialog, det har vi også på efterretningsområdet,” lyder den opsigtsvækkende udmelding.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den svenske statsminister, Stefan Löfven, har meldt ud, at de forventer en forklaring.

Ikke ulovligt

Det er ikke ulovligt, når Forsvarets Efterretningstjeneste hjælper en samarbejdspartner med at spionere mod andre lande. Men det faktum, at det er nabolande, det er gået ud over, gør sagen speciel. 

Om der fortsat foregår overvågning af allierede, er i skrivende stund ikke afsklaret. Sagen er beskrevet i en intern rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste i 2015.

Leder af Sosialistisk Venstreparti i Norge, Audun Lysbakken, betegner det som overfor DR som et ”dybt, alvorligt og urovækkende tillidsbrud,” hvis NSA har spioneret mod norske politikere gennem Danmark.

Læs også

Remee deler rørende øjeblik

 

 

 

Dagens Gossip